Oscarsson: Behövde ett miljöombyte

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Oscarsson lämnade Linköpings FC för Eskilstuna United. På söndag möts lagen i damallsvenskans femte omgång.

– Jag har gett mig själv förutsättningar för att må bra, säger Oscarsson.

Linköping har fått en kanonstart på säsongen och ligger inför söndagens möte med Eskilstuna på en andraplats i tabellen – samma poäng som ettan Kopparbergs Göteborg.

– De har gjort det bra. De har kunnat kontrollera en hel del matcher genom bollinnehav. Och så har de fått in en hel del bra spelare, Ebere Orji (som toppar skytteligan) till exempel, säger 24-åriga Anna Oscarsson.

Hur känns det att möta dem?

– Det ska bli kul. Det är alltid speciellt att komma tillbaka till en arena och en stad som man har spelat och bott i, men det är inte supermånga kvar som jag spelade med.

”Vill inte älta”

Högerbacken bestämde sig för lämna Linköping för en omstart efter fjolårssäsongen.

Fyra omgångar in i damallsvenskan har Anna Oscarsson spelat samtliga minuter för den nya klubben Eskilstuna United.

– Jag trivs jättebra i Eskilstuna och med allting runt omkring. Det har blivit bra för mig, och jag har gett mig själv förutsättningar till att må bra. Jag har inget behov av att älta det som har varit. Jag har redan sagt det jag ville säga. Nu vill jag bara fokusera framåt, säger hon.

Sommaren 2017 värvades hon till Linköping. I samband med det började ångest och sömnbrist, som hon kämpat med tidigare, att komma tillbaka. Hon berättade för ledarstaben i Linköping om den psykiska ohälsan, men hon kände inte att hon fick tillräckligt stöd.

Anna Oscarsson.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Oscarsson.

Har du fått det stödet i Eskilstuna?

– Ja, sen så var det en helt annan situation då. Nu mår jag mycket bättre än vad jag gjorde 2018. Jag har sagt i flera intervjuer att det hade nog kunnat hända i vilken klubb som helst. Kunskapen och verktygen är inte tillräckligt bra i klubbarna.

– Det är inte ett problem som bara finns i en klubb, det är betydligt mer omfattande. Alla föreningar skulle behöva få den kunskapen om hur man bemöter psykisk ohälsa, säger Anna Oscarsson.

”Skicklig ledare”

I en tidigare intervju med Sportbladet berättade backen om förväntningarna att jobba under Eskilstunatränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

– Det är en väldigt kompetent och bra fotbollstränare, men också en skicklig ledare som får med hela gruppen. Vi har fått ihop det bra trots tuffa starter mot både Göteborg och Rosengård och tagit med oss fyra poäng från de matcherna, säger Oscarsson och fortsätter:

– Hela laget, tillsammans med Munken och resten av ledarstaben, har någonting bra på gång.

Hur ska ni slå detta formstarka Linköping?

– De har varit bra med bollen och spelat sig genom lagdelarna. Så det gäller att vi har ett aggressivt och kompakt försvarsspel så de inte får spela igenom oss. Resten sparar jag till matchen, säger Anna Oscarsson, 24.

Publicerad:

LÄS VIDARE