Mejla

Johanna Frändén

Har ni hört den förut? Låter det lite bekant?

Frändén om Quique Setiéns debut i Barcelona

FOTBOLL

BARCELONA. Bollhållande, överlägset, fantasilöst och impotent i avsluten. Det nya Barcelona visade upp en blandning av sina gamla symptom mot Granada.

Men just som chansen höll på att blåsa bort kom ett argentinskt yrväder till undsättning.

Har ni hört den förut? Låter det lite bekant?

Skyll inte på mig, det är svårt att förnya sig så länge Leo Messi fortsätter spela samma typ av fotboll.

Barcelonas supportrar hade ägnat veckan åt att vackla mellan indignation över Ernesto Valverdes avsked och försiktig optimism kring utnämnandet av Quique Setién som ny tränare.

Det minsta Barças nya tränare kunde göra var att ge Camp Nou något nytt att bygga sina drömmar kring. Ansu Fati, det 17-åriga Barça-underbarnet som blixtrade till ett par gånger i höstas innan han flyttades ned till b-laget igen, fick en startplats i Setiéns första elva.

Hemmalaget kom till start med en ny tränare och en resultatrad där man bara noterats för en seger på de senaste fem matcherna. Tio minuter in i matchen hade publiken fått anledning att göra vågen några gånger redan. ”Un partido muy setienista!” – en mycket setiénsk match – gastade kommentatorerna på Marca Radio (ja, de skriker ut sina matchreferat i Spanien, oavsett om det är mållöst och händelsefattigt, det är en fråga om yrkesstolthet). Faktum var att hemmalaget hade kombinerat fram ett par riktigt fina anfall som samtliga fastnat på Ansu Fati, på högerkanten i anfallet i Luis Suárez frånvaro.

Mycket barcelonskt

De 65 444 åskådare som fyllt Camp Nou till två tredjedelar för att ge det nya tränarbytet lite kärlek fick snabbt anledning att kyla ned sig. Dels för att det blåste en stygg isvind på Camp Nou i kväll, en sådan där blåst som tar sig igenom underställ och dunvästar, dels för att Barças försök fortsatte på ungefär samma sätt, utan att resultera i något konkret.

Efter 45 minuter hade vi en första temperaturmätare att analysera och det låg något mycket barcelonskt över den: 82 procent bollinnehav. Två skott på mål. Noll i nät.

Och Granada hade inte sprungit ihjäl sig heller.

När chanserna fortsatte att komma i små vågor i början av andra halvlek var Ivan Rakitics skott inte tillräckligt finjusterat och Leo Messis enda framspelningsalternativ Arturo Vidal, som tvekade, sjabblade och lät ögonblicket gå förlorat. Barcelona brukar ju vinna de här matcherna ändå. Till slut går något in, till och med om chanserna inte är särskilt heta, eftersom motståndet tröttnar.

Med halvtimmen kvar att spela fick Barcelona frispark just utanför straffområdet. Leo Messi gjorde kvällens fjärde försök, men slog bollen i ett andalusiskt huvud i Granadas mur. I samma stund blåste kvällens andra reklamaffisch in på planen. Antoine Griezmann hjälpte till att städa undan den bakom kortlinjen och hade knappt satt fötterna i spel igen innan Granadas Yan Etekis skott letade sig bakom Marc-André Ter Stegen, tog i stolpen och smög ut på andra sidan Camp Nous långa gröna matta.

Började gå i baklås

Granada åkte på en utvisning, men snart hade 75 minuter gått utan att Barcelona spelat särskilt bra fotboll i mer än två minuter åt gången. Det gick för långsamt, det hände för lite, det saknades spets och fyndighet i slutlägena.

Tufft för Quique Setién tänker ni? Det kan man kanske tycka, men Setién har trots allt lett det ekvatorialguineanska landslaget i en landskamp – ”vi hör av oss”, sa förbundsledningen efteråt och hörde aldrig av sig. Han vet vad det innebär när det blåser snålt.

Men vad skulle han hitta på? Han kunde ju inte bara stå och se på när drömmen att träna världens bästa bollag började med att gå i baklås. Så han kallade upp Riqui Puig från bänken, det stora hoppet från La Masía i en tid då väldigt lite dynamit kommer ur talangakademien, tog ut Ivan Rakitic och bad en bön om ett annat slut på första kapitlet i sagan. Och när målet kom kom det faktiskt med unge Puig som bollvinnare djupt ner på offensivt vänsterområde. Efter att Griezmann i nästa läge försett Arturo Vidal med en boll som han klackade till Leo Messi kunde argentinaren inte hålla inne med hästarna längre. Efter att ha placerat bollen till vänster om Granadas målvakt firade Messi islossningen framför Barcelonas hejarklack bakom målet. Kvällen var räddad.

Förnyar sig inte

Lionel Messi gjorde första målet under Quique Setiéns ledning. Vem hade kunnat föreställa sig det?

Det är inte helt lätt för oss betraktare att förnya oss när Leo Messi gör samma sak vecka efter vecka, år efter år. Man får trösta sig med att Messi inte förnyar sig direkt heller.

Han räddade Quique Setién i kväll, precis som han räddat alla tränare i klubben de senaste tio åren. Han har hjälpt dem att distrahera publiken och kritikerna, men att det här Barcelona fortsätter att ha exakt samma problem som förra veckan och veckan innan dess och föregående säsong och säsongen som föregick den är uppenbart. Det här är inget dåligt fotbollslag, långt därifrån. Det är bara inte ett lag som kan slå världen med häpnad längre.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 6 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Fagerlund: En skoningslös uppvisning av Bayern

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Barcelona

Ernesto Valverde

Lionel Messi

Ivan Rakitic

Antoine Griezmann

Arturo Vidal

Ansu Fati