Mejla

Michael Wagner

IFK Göteborg bra i 45 minuter i målrik säsongspremiär

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Farfylld, imponerande offensiv i 45 minuter.

Sedan syntes hålen i IFK Göteborgs tunna truppbygge.

2–3-förlusten i matchpremiären var logisk för ett Blåvitt som tappat spelare och som behöver förstärkas.

I en ambitiös bevakning av stadens storlag har Göteborgs-Posten följt IFK Göteborg under träningarna i veckan för att se hur fjolårets överraskande tabellsjua – sett till förutsättningarna – går vidare.

I GP-reportaget använder återkommande tränaren Poya Asbaghi metaforen där hans process med laget liknas vid ett husbygge. Inte unikt men pedagogiskt mot spelarna. Jag kunde ändå inte låta bli att le till när jag läste.

Just husbyggesliknelsen användes mer än flitigt av den förre svenske förbundskaptenen Erik Hamrén kring hans landslagskonstruktion.

”Inte det där j-a husbygget igen”

Det fick hans assisterande Marcus Allbäck att flinande muttra om ”Inte det där j-a husbygget igen!” längst bak bland åhörarna på en allsvensk upptaktsträff när förbundskaptenen drog upp de bekanta skisserna på storbildsskärmen framme vid scenen.

Hamréns bygge var godkänt men framför allt hölls det uppe av en lysande stjärna i Zlatan Ibrahimovic.

Poya Asbaghis och Ferran Sibilas IFK Göteborg byggs inte kring en enskild spelare utan runt ett kollektiv som sett till de första 45 minuterna i matchpremiären inomhus i Prioritet Serneke Arena mot danska tabellsexan Ålborg utvecklats i rätt riktning under den än så länge korta försäsongen.

Blåvitt bjöd på en offensiv med fart, kombinationer, direktpass och djupledspassningar som det var många år sedan som jag upplevde från IFK Göteborg.

Tobias Sana dansade fram med bollen med mjuka fötter och vickande höfter, Hosam Aiesh var Hosam Aiesh på allvar och Adil Titi såg ut som potentiell kandidat att göra säsongens Alhassan Yusuf-resa.

Ja, till och med andremålvakten Tom Amos spel med fötterna imponerade inför 1 915 åskådare, drygt 400 fler än vid säsongspremiären 2019.

Bjöd på lika mycket bakåt

Poya Asbaghis husbygge saknade bara det Hamréns hade – en målskytt (när Robin Söder dessutom satt på bänken).

Sargon Abraham och Tobias Sana hade mycket bra lägen efter finfina blåvita anfallskombinationer. Men offensivglada, fartfyllda IFK Göteborg bjöd på lika mycket bakåt som framåt och 1–0 (45+1) för gästerna på nick genom Oliver Abildgaard efter hörna var inte ologiskt efter en halvlek med underhållande svängdörrsfotboll.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tidigt formstarke Tobias Sana hamrade välförtjänt in 1–1 stolpe in (58) efter fint förarbete från inhoppande högerbacken Emil Holm.

Men tendensen från första halvlek höll i sig – IFK Göteborg bjöd på minst lika mycket framåt som bakåt. Danske supertalangen Mikkel Kaufmann, 19 (ansluter till FC Köpenhamn till sommaren för 25 miljoner kronor) löpte sig fri till vänster och placerade in 2–1 för Ålborg efter 65 minuter.

Läcker arkitektur, men...

Danskarna fortsatte att avslöja blottorna hos IFK Göteborg. Efter ett bolltapp styrde Sören Tengstedt in 3–1 (67) från nära håll. För att ytterligare understryka vad det här vad för slags match och fotboll kom 2–3 i 83:e minuten via en straff av Amin Affane (som drog baksidan när slog in bollen?) efter att Robin Söder blivit fälld.

IFK Göteborg imponerade offensivt i en knapp halvlek. Asbaghis husbygge har en läcker arkitektur som sticker ut men behöver åtgärda viktiga beståndsdelar i konstruktionen om man vill vara med och tävla med de bästa byggena. Det läcker bakåt och man behöver en anfallsspets framåt.

Det vore märkligt om inte tappen av Lasse Vibe och Sebastian Eriksson märktes.

Drömersättarna finns i Jakob Johansson, Rennes, och Marcus Berg, Krasnodar. Återstår att se om IFK Göteborgs husbudget har utrymme för duon och om båda vill vara med och snickra på framtidens Blåvitt.

Nyckelspelare i IFK Göteborg just nu för att laget och fansen ska kunna tro på ett ännu bättre 2020 än fjolår? Dubbla sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud.

avMichael Wagner

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM