Domen mot Daniel Kindberg

”Jag är oskyldig”

Daniel Kindberg till hård attack efter domen: Är en rättsskandal

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

”En rättsskandal”.

Så beskriver Daniel Kindberg fängelsedomen mot honom.

– Jag är oskyldig. Domen kommer överklagas, säger Kindberg.

Daniel Kindberg dömdes på tisdagen på sju punkter för bland annat grov trolöshet mot huvudman, trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott vid Ångermanlands tingsrätt. Påföljden är fängelse i tre år och fotbollsledaren meddelas även näringsförbud under fem års tid.

”Är rena falsarier”

Vid 13:30 mötte 51-åringen media i centrala Stockholm för att ge sin syn på domen.

– Det måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt som domen är skriven. Det är rena falsarier, det är egna påhitt och det måste vara väldigt, väldigt ovanligt i en svensk rättshistoria att något sådant här får meddelas, säger Kindberg.

Enligt åtalet har Kindberg tillsammans med två andra män genom oriktiga fakturor plundrat det kommunala bostadsbolaget Östersundshem på 15 miljoner kronor, som mestadels ska ha hamnat i fotbollsklubben Östersunds FK. Den klubb Kindberg var ordförande för mellan 2010 och 2018.

– Jag är oskyldig. Arbetena är utförda. Det säger också tingsrätten. Domen kommer överklagas. Jag är besvärad över att den här processen måste fortgå, säger Kindberg.

”Hittar på en egen modell”

Kindberg menar att tingsrätten inte delar åklagarens syn på de påstått falska fakturorna men ändå dömer honom och ytterligare två män för brott.

”Utredningen visar att det fakturerande bolaget inte hade tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav och inte heller tillräcklig tillgång till drivmedel”, skriver rätten.

Kindberg menar att brott måste bevisas vid varje enskild faktura och inte kan styrkas genom en samlad genomgång.

– Tingsrätten säger att arbetet är utfört men hittar på en egen modell för hur mycket arbete som är utfört som varken åklagaren eller vi har stött. Det är alldeles unikt, säger Kindberg och fortsätter:

– Vi kommer överklaga och sen kommer vi ha en match i hovrätten om det här. Förhoppningsvis kan man sen korrigera de grova felaktigheter som är gjorda.

Kindberg var ordförande i ÖFK 2010 till 2018 och lyfte under perioden klubben från division 1 till Europa-spel mot storklubbar som Arsenal och Galatasaray. Efter att 51-åringen lämnade över rodret har såväl tränare som spelare lämnat och ÖFK förvandlats till ett bottenlag i allsvenskan med omfattande ekonomiska problem.

Svenska fotbollförbundet har meddelat att klubben, trots domen, inte riskerar något straff. Detta efter att Licensnämnden anmält ÖFK för sent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Daniel Kindberg

Allsvenskan i fotboll

Daniel Kindberg

Östersunds FK