Goitom: Vägen till avsluten är nyckeln

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

Ett mål totalt på två startande anfallare – under hela våren.

Henok Goitom tror att han och anfallskollegan Chinedu Obasis svaga målfacit i alla fall inte beror på svaga avslut.

– Det är inte där problemet ligger. Det är att komma till bra avslutslägen, säger AIK-veteranen.

Medan Tarik Elyounoussi har öst in mål oavsett om han spelat i anfall eller på mittfält så har det gått desto mer grus i målmaskineriet för AIK:s mer renodlade forwards.

Om man tittar på det kanske mest använda anfallsparet, Henok Goitom och Chinedu Obasi, så har det bara blivit ett enda mål för duon hittills i allsvenskan.

Även om Obasi var en ribbträff ifrån att förbättra den statistiken senast mot Norrköping så lämnade både anfallsduon och resterande laget tisdagens match mållösa.

Hur mycket oroar trenden?

– Det oroar inte, utan mer att vi kan tänka på hur man kommer till fler avslutslägen. När bollen är i en viss position, vilken position man själv ska ha för att komma in i ett visst läge. Det är mycket sådant vi pratar om. Det är inte så att man tränar avslut, det är inte där problemet ligger. Det är att komma till bra avslutslägen, säger Henok Goitom inför den tuffa hemmamatchen mot Malmö FF på söndag.

Vad är det som fattats då?

– Kanske lite grann synken mellan flera lagdelar. Att veta när bollen hamnar i en viss situation eller position att anfallarna kanske ska göra något annat. Som när man kanske får bollen på fötterna och spelar förbi sig själv och sen inte hinner in i box, säger Goitom.

Henok Goitom och Chinedu Obasi.
Foto: BILDBYRÅN
Henok Goitom och Chinedu Obasi.

”Sätter stort värde på dem”

– Det känns nästan som att till exempel Sebbe (Larsson, mittfältare) kommer till mer avslut än vad jag gör. Men det är lite det man funderar på som grupp. Hur kommer vi till fler bra avslutslägen? Det är bara att jobba på.

Någon som dock har hittat de där avslutslägena, oavsett position, är som sagt Tarik Elyounoussi.

– Självförtroendemässigt är det så klart inte bra för en anfallare. Men de vet hur mycket vi värderar dem. Defensivt, som ledare, som första pressled... Även om de inte gör mål så sätter jag ändå stort värde på dem, säger norrmannen om sina anfallskollegor.

– Som mig förra året. Jag gjorde inte mycket poäng och mål men fick mycket beröm från laget för jobbet jag gjorde. Det gör att man liksom kanske höjer sig lite. Målen kommer sen. Målen kommer komma för dem med.

”Lite input från mig...”

Tränare Rikard Norling är inte heller han allt för bekymrad över sina anfallares målproduktion.

– Det är ju bra spelare. Jag vet att om de fortsätter jobba hårt och får lite input från mig hur de kanske ska justera sitt spel så brukar det till slut ge med sig och de börjar kunna peta in bollar i mål. Henok har samtidigt varit väldigt bra i spelet ute på planen på sistone, säger Norling och fortsätter:

– När laget förlorar och inte gör mål kommer det mer i fokus. Å andra sidan har vi vunnit ganska mycket innan dess och då har det samtidigt inte hamnat i fokus. Det finns ett samband där emellan som gör att det blir mer i det offentliga ljuset på något sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.