Allsvenskan i fotboll 2019

Domarchefen: Har ett ansvar som vuxna människor

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Domarchefen Stefan Johannesson reagerar på den hårda tonen i allsvenskan.

Trots att det finns en uppförandekod inom svensk elitfotboll så tillämpas den inte, menar han.

– Jag ifrågasätter starkt vad den uppgörelsen går ut på, säger Johannesson i Allsvenska podden.

Attityden mot de allsvenska fotbollsdomarna har hårdnat bland annat på sociala medier. Efter matchen mellan Kalmar och Hammarby fick en domare sin hemadress publicerad under en tweet där en supporterprofil ”skojade” om att domaren skulle ”fimpas”.

– Tonen som vissa säger är skämtsam är inte skämtsam för den utsatte. Man känner sig väldigt utsatt, säger Stefan Johannesson, en av Sveriges mest rutinerade elitdomare och även domarchef.

Johannesson var inte personligen drabbad i det aktuella fallet, men vet hur det är.

– Man ställer sig frågan om det värt allt hålla på med det här när allt jag gör är att göra mitt bästa? Visst, jag gör fel, det gör alla domare, tränare och spelare, men är det värt att göra fel och sedan bli utsatt för detta?

– Det är oftast inte sig själv man tänker på, men man har familj, fru och barn. Det ställer allt på sin spets.

Eldas på av vissa klubbar

Klimatet bland fansen eldas i sin tur på av starka reaktioner från spelare och ledare rakt ut i tv och tidningar. I årets allsvenska har vi tveksamma ageranden och uttalanden från Hammarbys anfallare Nikola Djurdjic och sportchef Jesper Jansson, från IFK Göteborgs mittfältare Sebastian Eriksson och tränare Poya Asbaghi samt från Malmö FF:s tränare Uwe Rösler för att nämna några.

– Jag tycker att man ska se till sig själv innan man går ut medialt och bara attackerar domare. Det är oftast bara för att skydda sig själva, säger Stefan Johannesson.

Till exempel efter helgens match mellan BK Häcken och Malmö FF var MFF-tränaren Uwe Rösler ute och dundrade om att hans lag får domsluten emot sig i Göteborg och Stockholm, samtidigt som Malmö hade missat sin femte straff på raken i allsvenskan.

Stefan Johannesson.
Stefan Johannesson.

”Har ett ansvar som vuxen”

Stefan Johannesson:

– Det finns spelare och ledare som är fantastiskt bra. Sedan finns det de som tappar det också. Skillnaden är att i besvikelsen över sin egen insats så ska domarna ta skulden för det. Där tycker jag att man har ett ansvar.

Enligt Johannesson handlar det inte om besluten blivit rätt eller fel.

– Man har oavsett ett ansvar som vuxen människa. Man säger helt enkelt inte vad som helst till pressen eller skriker det rakt ut i luften så halva arenan hör det. Man har ett ansvar som vuxen människa gentemot ungdomar att visa att så här gör man inte.

Upplever du att klubbarna är sämre på att ta det här ansvaret just i år?

– Nja, jag har varit med så länge, jag tycker det böljar fram och tillbaka. Det baseras ofta på resultaten. Är du pressad letar du gärna utvägar.

”Ifrågasätter det starkt”

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, har sedan en tid tillbaka infört en uppförandekod som alla klubbar skrivit under och förbundit sig till. Men hur den egentligen tillämpas är högst oklart, menar Stefan Johannesson.

– Det är en överenskommelse mellan elitklubbarna. Där ingår hur man ska uppträda och inte uppträda. Det ifrågasätter jag också starkt. Vad går den uppgörelsen ut på med tanke på vissa uttalanden i media och vad som skriks? Det är upp till Sef att ta den fajten – hur vill vi uppfattas som sport? undrar Stefan Johannesson och fortsätter:

– Om jag hade varit representant för en förening skulle jag vilja att folk uppfattade min förening som positiv och välkomnande och öppen på alla sätt. Inte att den förknippas med dålig press och uttalanden.

Nytt forum där domare och klubbar möts?

Hammarbys sportchef Jesper Jansson lanserade i förra veckan ett förslag om ett forum där ledare och domare kan mötas och diskutera efter matcherna. Något som Fotbollskanalen var först med att rapportera om.

Stefan Johannesson är försiktigt positiv – men säger:

– I grunden förstår jag vad Jesper är ute efter. Det är inget jag emotsätter mig. Problemet är vad man ska komma fram till? Det räcker att du och jag sätter på tv:n och kollar reprisen så vet vi vad som är rätt och fel.

– Samtidigt känner många i klubbarna att de måste få lätta på trycket, och då är det bättre att trycket kommer ut i ett sådant forum än att det kommer ut i media, säger Stefan Johannesson.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Repliken: ”Typiskt Bajen är att vinna mot Malmö FF med 2–0”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Allsvenskan i fotboll

Stefan Johannesson

Jesper Jansson

Uwe Rösler