Alexander Franssons fina hyllning till Thern: Fantastisk människa

I veckan berättade Simon Thern om ångesten som varit orsaken till hans frånvaro på fotbollsplanen.

Alexander Fransson hyllar sin lagkamrat för modet att berätta och har stöttat honom under den svåra tiden.

– Jag har inte känt igen honom på rösten när man talat med honom, säger Alexander Fransson.

Landslaget är samlat i Stockholm. Dubbla EM-kval, Malta och Spanien, väntar.

Det är fokus på resultat och kvalpoäng.

Men i veckan har Fotbollssverige fått en påminnelse om att även starka, prestationsinriktade idrottspersoner är människor.

För ett par dagar sedan berättade IFK Norrköpings Simon Thern om ångesten som hållit honom borta från fotbollen de senaste veckorna.

– Det är väl tre–fyra veckor sedan som jag började känna av ett vanligt sjukdomsvirus som jag hade fyra–fem dagar. Sen byggdes det vidare på att hela jag blev nedsatt och mådde dåligt. Det var inte ens så att jag kunde vara bland människor liksom, berättar Thern för Norrköpings Tidningar.

”Är starkt av honom”

Hans lagkompisar har varit medvetna om den psykiska ohälsa som följde det virus som Simon Thern råkade ut för.

Mittfältaren Alexander Fransson är på plats i Stockholm med landslaget, han kallades in som ersättare till Oscar Lewicki som fick lämna återbud. Han är full av beundran av den styrka som Simon Thern visat i en svår situation.

– Det är starkt av honom att han känner att han kan gå ut och prata om det. Det tror jag inte alla gör eller vågar göra. Han är en stark person och jag tycker att det är väldigt bra att han klarar av att prata om det. Det är ett problem i samhället också och inte bara i fotbollen. Det är många som har det tufft, nu var det Simon, säger Alexanders Fransson och lägger till:

– Jag tycker att han är en fantastisk människa som vågar gå ut och prata om det så öppet.

”Hoppas han hittar tillbaka”

Spelarna i Norrköping har fått löpande information om hur Simon Thern, som är en central spelare i laget, har mått.

– Det är klart att vi har fått veta hur han har mått hela tiden. Jag har ringt och pratat med honom och kollat läget och inte känt igen honom på rösten heller när man talat med honom. Det har inte varit samma energiknippe som han brukar vara. Jag hoppas att han hittar tillbaka, säger Fransson.

Han påpekar att det ändå är svårt att tänka sig in i Simon Therns situation och känslor.

– Det är svårt att gå in i en annan människas kropp och känna de känslorna som han känner just nu. Det är svårt för honom också att förklara hur han mår och svårt för oss att förstå. Det är bara han som vet, men man kan finnas där som ett stöd.

Har ni också möjlighet att få stöd?

– Ja, vi har ju Daniel Ekvall (idrottspsykologisk rådgivare i landslaget och IFK Norrköping) som jobbar med oss. Sen har vi andra personer som vi kan kontakta också om vi behöver hjälp så stöd finns.

Läs också:

Hur mår du – en serie om psykisk ohälsa bland killar

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.