Dags för en ny Alexandersson i Blåvitt

Ikonens son debutredo: ”Vill skapa mig ett eget namn”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

GÖTEBORG. Två meriterade nyförvärv i truppen.

Men IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi låter två tonåringar startdebutera i allsvenskan – Rasmus Wikström, 18, och Noah Alexandersson, 17, son till tidigare landslagsstjärnan Niclas Alexandersson.

– Jag vill skapa mig ett eget namn, säger han.

Cirka 300 supportrar tog sig till Kamratgården under söndagen för att se när nyförvärven Hosam Aiesh, 24, Östersund, och Tobias Sana, 30, Århus, gjorde första träningspasset med IFK Göteborg.

Duon förväntas bli formellt spelklar till måndagskvällens match mot Falkenberg, ingår i truppen, men IFK Göteborg kommer ändå låta två akademispelare göra sina första allsvenska matcher från start: mittbacken Rasmus Wikström, 18, och mittfältaren/anfallaren Noah Alexandersson, 17.

Båda har ett fotbollspåbrå som förpliktar.

Kända fotbollssläkter

Rasmus Wikströms morbror heter Peter ”Erra” Eriksson och har gjort 421 A-lagsmatcher för IFK Göteborg. Morfar Per-Erik ”Perra” Eriksson har 138 A-lagsmatcher för Blåvitt i bagaget.

– Det är en dröm och chans som jag har väntat på. Det ska bli otroligt kul, säger mittbacken om att spela från start mot Falkenberg.

Hur mycket pratas det fotboll inom din familj?

– Morfar pratar jag med nästan varje dag. Peter, min morbror, pratar jag med på släktkalas och någon gång på telefon, säger Rasmus Wikström.

17-årige Noah Alexandersson, som kommer spela i den offensiva mittfältsrollen mot Falkenberg, har en pappa som gjort 298 matcher för IFK Göteborg, vunnit två SM-guld, spelat i två VM- och två EM-slutspel och gjort 109 landskamper för Sverige.

Även hans farbror, Daniel Alexandersson, har spelat för IFK Göteborg.

Är du trött på jämförelserna med pappa?

– Så länge jag får vara en egen individ så får man göra hur många jämförelser som helst. Jag vill vara Noah, inte bara Niclas son. Men det går inte att komma från att jag är hans son, det får jag leva med och har jag inga problem med. Jag vill skapa mig ett eget namn, säger Noah Alexandersson lugnt.

Det är bara att se till att göra fler landskamper…

– Haha. Det blir nog svårt. Om man räknar in hans ungdomslandskamper så tror jag att han är bland de som spelat mest landskamper överhuvud taget. 

Är du lika intensiv som din pappa var på planen?

– När jag var liten så grät jag varje gång vi förlorade en match. Jag kan vara grinig på planen men som ny och lite yngre så kan jag inte ryta ifrån på samma sätt som när man spelar med jämnåriga. Men det kommer kanske, säger Noah Alexandersson som redan har lika god verbal förmåga som sin pappa i intervjuer.

Noah Alexandersson skrev A-lagskontrakt med IFK Göteborg så sent som i början av juni i år.

Är du överraskad över att du får chansen redan?

– Jag har inte förväntat mig speltid redan i år, hoppats kanske, men inte mer än så. Jag drog baksidan av låret i början på året och var borta i nära två månader. 

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Som offensivt lagd som vill bidra med assist och mål, vara kreativ, slå avgörande passningar. Helst spelar jag som 10:a men jag kan spela på kanterna eller längst fram, säger Noah Alexandersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.