”Kan förändra din karriär drastiskt”

AIK hoppas på en vändning mot Celtic

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK måste stå för en smått sensationell vändning mot Celtic för att ta sig till gruppspelet i Europa League.

Och Henok Goitom vet vad som står på spel.

– Går du vidare kan du förändra din karriär som fotbollsspelare drastiskt, säger han.

Celtic har inte missat att gå till gruppspel i Champions- eller Europa League under de senaste åtta säsongerna. AIK har inte varit där sedan 2012/2013. 

För att lyckas måste AIK vända ett 2-0-underläge från den första matchen på bortaplan som hemmalaget dominerade.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: Andrew Milligan / TT

– Det skulle vara hemskt om jag sa att vi inte hade sett något (förra matchen) som vi tror, eller hoppas, att vi kan använda. Vi har haft möjligheter att analysera matchen noggrant och har några idéer om hur vi ska ta oss an matchen den här gången, säger Rikard Norling som måste göra en avvägning hur mycket AIK vågar satsa framåt. 

– Vi kan inte vara naiva för vår ställs mot ett bra lag med mycket individuell skicklighet, speciellt i omställningsspelet, så vi måste vara smarta. Första målet blir så klart viktigt. Det är en del vi pratar om, hur vi ska attackera matchen och dela upp den i olika delar.

”Framtiden är mycket ljusare”

Det är bara Per Karlsson och Henok Goitom som var med när AIK tog sig till gruppspelet i Europa League 2012. Lagkaptenen vet vad det skulle betyda att ta sig dit igen.

– Det är egentligen bara att säga till truppen hur magiskt det är för en klubb som AIK. Vi går inte så ofta till Europa League eller Champions League, men gör man det kan du förändra din karriär som fotbollsspelare drastiskt. Det finns inget annat än att gå all in och hoppas på det bästa, säger Goitom. 

Klubbarna som går till Europa League belönas med drygt 31 miljoner kronor och framgången skulle inte bara definiera säsongen för AIK utan flera år framöver menar Goitom.

– Det skulle förändras drastiskt för spelarna, klubben, tränaren och fansen. Det är så mycket som står på spel. Framtiden är mycket ljusare för klubben om vi går till gruppspelet i Europa League. 

Lagkaptenen känner dock ingen press. 

– Som resultatet är nu är det mer möjligheter än press. Hade vi hade 1-0 hade vi haft något att förlora, men det har vi inte nu och det är inspirerande. Jag ser bara två alternativ, antingen är Celtic överlägsna eller så blir det en magiskt kval för AIK. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.