Tränarna om tv-kamerorna: ”Hänger en handduk över”

Allsvenska kollegorna stöttar Norling i kritiken

Av: Michael Wagner

Publicerad:

Vad ogillar de allsvenska tränarna mest? Högt på listan: tv-kamerorna i omklädningsrummen.

– Värdelös idé, tycker Djurgårdens Kim Bergstrand.

– Jag hänger en handduk över ibland, säger Häckens Andreas Alm.

AIK-tränaren Rikard Norlings tv-utsända vredesutbrott i pausen mellan AIK och Sirius fick både fart på spelarna i Gnaget, tv-publiken och diskussionen om vad som ska visas från lagens allra innersta.

– I grund och botten är omklädningsrummet något halvprivat. Jag är inte så himla förtjust över att det går ut i direktsändning. Jag hade inte betett mig på samma sätt om jag visste om det, sa Norling under söndagen och undrade:

– Man får se vad det slutar. De kanske har tillgång till en spegelvägg hemma i sovrummet hos mig framöver?

”Bra samtal”

Under måndagen har de varit möten och samtal om det inträffade.

– Vi har haft bra samtal med CMore och AIK under dagen. Att tillåta kamerorna i omklädningsrummen var delvis ett initiativ från klubbarnas sportchefer för ett par år sedan. Det var okej med spelarna, tränarna var inte lika lyckliga. De här bilderna (från AIK:s omklädningsrum) gör nog inte tränarna mer positivt inställda, säger Föreningen Svensk Elitfoboll, SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

– Enligt överenskommelsen får CMore visa stämningsbilder från omklädningsrummet. Det ska inte vara något ljud och någon redaktör ska ha tittat på bilderna i förväg. Det ska inte vara någon spionkamera där den här typen av upphetsade situationer sänds ut, fortsätter Enquist och säger om tv-kamerornas framtid i omklädningsrummen:

– Kanske blir den enkla lösningen att vi fortsätter att följa de överenskomna reglerna. Men i slutändan är det klubbarna som bestämmer om de vill tillåta kamerorna i omklädningsrummen eller inte. 

Foto: CMORE

Inte olämpliga bilder

C More:s exekutiva producent Niklas Supanich säger till Expressen om bilderna som kanalen sände ut från AIK:s omklädningsrum:

– Vi gjorde inte bedömningen att det var olämpligt.

– Vi är inte där för att skapa obehag för Rikard Norling. Samtidigt är det ingen nyhet att kamerorna sitter där. Vi kommer att diskutera det i veckan och se om vi ska förändra någonting, säger Supanich.

Får de allsvenska tränarna bestämma lär nog omklädningsrumskamerorna ryka.

När Sportbladet fick tag på ett par av dem och frågade vad de tycker om kamerorna så blev svaren:

– Jag vill inte lägga tid på det (den diskussionen), säger Gif Sundsvalls Joel Cedergren.

– Jag tycker och har alltid tyckt att det är en värdelös idé, säger Djurgårdens Kim Bergstrand.

Fler tar efter Alm?

– Utifrån min arbetsmiljö som tränare gillar jag det inte. Det som sägs i paus och övriga gester skall helst inte kommuniceras ut till icke behöriga, säger Falkenbergs Hasse Eklund.

Mest kreativ? Troligen Häckens Andreas Alm.

– Kamerorna är en icke-fråga för mig. De finns där. Det kommer inte bli vi tränare som avgör om kamerorna ska vara kvar, men jag kan stänga ner dem tillfälligt.

Hur?

– Vill jag göra eller säga något så hänger jag en handduk över kameran. Det gjorde jag flera gånger under tiden i AIK. Det är det enklaste, säger Alm.

– Sedan kan jag säkert få böter för att jag gör det, säger Häckentränaren utan att det verkar bekymra honom speciellt mycket.

Publicerad:

LÄS VIDARE