Goitom: Vi måste göra allt 110 procent i år

avRobert Laul

ÖREBRO. AIK:s första förlust i årets allsvenska är ett faktum.

Men enligt Henok Goitom var det Gnagets bästa prestation hittills.

– När känslorna lagt sig tror jag att fansen och alla i AIK känner att det var vår match, säger Goitom, 34.

Lagkaptenen och anfallsveteranen var tillbaka i startelvan efter att ha börjat senaste matcherna på bänken. Mot Örebro på Behrn Arena bildade han forwardsduo med Jack Lahne samtidigt som anfallarna Tarik Elyounoussi och Stefan Silva startade på mittfältet.

Ett offensivt balanserat Gnaget skapade flera vassa chanser i första halvlek, något AIK haft svårt med i tidigare matcher. Men Örebros målvakt Oscar Jansson var i vägen.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

– Vi gjorde allt rätt i försvarsspelet, vi stod rätt, vi var aggressiva, vi vann boll. I anfallsspelet skapade vi chanser, vi sårade dem centralt och på kanterna. Vi hade hundraprocentiga målchanser i första halvlek som vi bara måste sätta, säger Henok Goitom.

I stället var det Örebro som gjorde 1-0 genom Filip Rogic efter ett anfall som hade sin upprinnelse på AIK:s vänsterkant.

– Så länge man inte sätter sina målchanser har motståndaren alltid en chans, men vi gjorde 1-1 ganska snabbt. Jag kände att "nu attackerar vi mot våra fans, nu trycker vi in 2-1 också".

– Men ibland är fotboll konstigt…, säger Henok Goitom och skakar på huvudet.

Han syftar på Örebros omställning på tilläggstid mit i AIK-pressen där Filip Rogic klev fram igen, nu med ett klassavslut där bollen skruvades över Oscar Linnér till 2-1 för ÖSK.

Henok Goitom:

– Mot Sirius spelade vi inte bra, men vi vann. Idag gjorde vi vår bästa match känns det som på ett konstgräs… vi ska bara vinna den. Det känns så onödigt, suckar Goitom.

”Redo att dö för det”

Vad tänkte du när bollen gick i mål på andra planhalvan?

– Inget annat än att det är fotboll. Det bara är så ibland. Jag tror fansen och alla i AIK, när känslorna lagt sig, känner att det här var vår match.

Hur kändes det att vara tillbaka från start?

– Riktigt skönt. Skönt att spela i ett lag som har mycket boll. Samtidigt spelar det inte så stor roll nu efteråt när man förlorat, då är det bara negativt. Man vill spela och vinna, säger Henok Goitom.

Är det en skillnad mot ifjol på att vara laget som jagade första guldet på länge, och i år kliver ni ut som de regerande mästarna?

– För motståndarna spelar det ingen roll, de vill alltid slå AIK, säger Henok Goitom och fortsätter:

– Men i vår egen tillvaro, i det där omedvetna, ska vi noga tänka extra på att bålen alltid måste vara spänd. Vi får aldrig slappna av. Om vi gjorde allt 100 procent förra året måste vi göra allt 110 procent i år. De andra lagen är redo att dö för det, och vi måste vilja det minst lika mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM