Efter 87 års väntan – Girona klart för La Liga

1 av 5 | Foto: Bagu Blanco/REX/Shutterstock / Rex Features
FOTBOLL

2012 såldes Girona för tio kronor.

Nu är klubben för första gången klar för den spanska högstaligan.

0–0 mot Zaragoza räckte för att säkra uppflyttning.

Det var nog ett något chockat Girona som kunde konstatera att man gjort det omöjliga. Efter ett halvt sekel i amatörligor (1959–2008), år av skulder och playoff–kollapser är nu den katalanska klubben i La Liga för första gången på 87 år.

Kostade tio kronor

För bara fem år sedan, när skuldberget var större än någonsin, såldes klubben för ynka tio kronor. Då såg framtiden mörk ut och det har på sätt och vis också legat en förbannelse över laget.

Det är nämligen inte första gången som Girona har varit på god väg mot La Liga. 2015 var man exempelvis ytterst nära att säkra uppflyttning och lyckades också vinna det första playoff–mötet med Zaragoza (3–0). Men i returen på hemmaplan föll man ihop totalt och förlorade med 1–4.

– Playoffs är inte ett pris för oss, utan ett straff, sa spelaren Eloi Amaga, född och uppvuxen i Girona.

Firade stort

Därför var det kanske inte så konstigt att supportrarna hoppades försiktigt inför den avslutande omgången mot Zaragoza. 0–0 räckte dock för att fullborda succén.

Firandet tog nästan aldrig slut på Gironas gator. Dessutom meddelade borgmästaren Marta Madrenas att man lovar att öka kapaciteten på Estadi Montilivi som i dagsläget endast tar 9000 åskådare.

Nu väntar katalanska derbyn mot Espanyol och Barcelona nästa säsong. Det återstår att se hur lilla Girona står sig mot jättarna i La Liga.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga