AFC Eskilstuna

Svaret på kritiken: ”Det är inte befogat”

Av: 

Martin Tolén

Andreas Käck

FOTBOLL

Medlemmar som måste vara godkända för att få rösta, ett tioårsmandat för ordföranden och på det allsvenskans i särklass högsta medlemsavgifter.

Frågetecknen kring AFC Eskilstuna har varit många. Nu ger klubben sitt svar.

– Kritiken är inte befogad. Vi köper inte klubbar, vi skapar klubbar, säger ordföranden Alex Ryssholm.

Alex Ryssholm.

Under de senaste dagarna har det blåst kring allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna.

I klubbens stadgar har det bland annat uppmärksammats att medlemmar ”måste bli godkända” av klubbens styrelse, att nya medlemmar inte blivit berättigade rösträtt direkt och att ordföranden Alex Ryssholm blivit vald under en tioårsperiod (vilket får anses väldigt ovanligt inom svensk fotboll).

Nu ger klubben sina svar på kritiken i en mejlkonversation med Sportbladet.

– Vi utgick från RF:s (Riksidrottsförbundet) rekommenderade mall och ställde därtill många frågor kring vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Rent generellt är dessutom vissa delar av praxis under diskussion. Bland annat har den korta mandatperioden på fått stor kritik på vissa håll just för att den lägger hinder i vägen för kontinuiteten, säger ordföranden Alex Ryssholm om varför han väljs till att leda klubben i tio år i taget och fortsätter:

– Jag har fått stort förtroende och mandat från medlemmarna där alla som har varit med på resan är otroligt stolta över det vi åstadkommit. Vi formade klubbens policy från dag ett och har med tiden byggt upp en kontinuitet där den policy vi haft sedan start gäller än idag. Vi vill ta tillvara på denna kontinuitet som vi anser är fundamental för att utvecklas vidare som den unga klubb vi är.

”Stort förtroende för Ryssholm”

Inte heller klubbchefen och kassören José Franco upplever det som ett problem med att Ryssholm styr klubben tio år i taget.

– Samtliga i klubben tycker att kontinuitet är grundläggande för att en klubb skall byggas och styras på rätt sätt. Det diskuteras mycket, bland annat på SEF:s möten, att mandatperioden för styrelsemedlemmarna borde förlängas. Vad gäller Alex Ryssholm känner samtliga medlemmarna stort förtroende för honom. Han agerar osjälviskt, för klubbens och personalens bästa, säger Franco.

Anser du att ni har en fungerande föreningsdemokrati i AFC Eskilstuna?

– Ja. Vi använder oss av samma demokratiska principer som andra föreningar. Påståendet att klubben styrs av en person stämmer inte. De som känner till oss vet att ärlighet och respekt är grunden i vår verksamhet.

Får rösträtt ett år senare

Klart är att nya medlemmar blir berättigade rösträtt först ett år senare efter att avgiften är betald, berättar Franco i ett mejl. Och kritiken mot att man endast får rösträtt efter ett år – när AFC Eskilstuna bildades så sent som i januari – viftar klubben bort med att den existerat sedan 2007, men då i Skytteholm.

– Klubben vill att medlemmarna skall vara aktiva och få tid på sig att bekanta med klubbens verksamhet och policy. Att lära känna klubben först leder till ett mer underbyggt beslut, säger Franco.

Varför måste man ”bli godkänd” innan man kan bli medlem?

– Vi använde oss av RF:s rekommenderade mall. I praktiken har klausulen aldrig blivit aktuell.

Dyrast avgifter i serien

Med sina 1 000 kronor är även AFC Eskilstuna klart dyrast – dubbelt så högt pris som nästdyraste laget – att vara medlem i av de allsvenska klubbarna.

Alexander Ryssholm köper dock inte den kritik som riktades mot AFC Eskilstuna av Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Supporterföreningsunionen (SFSU), i en intervju med Expressen där hon jämförde klubben med Red Bulls projekt i Leipzig och Salzburg.

– Kritiken är inte befogad. Vi köper inte klubbar, vi skapar klubbar. Det är välkänt att vi startade vår ungdomsakademi 2007 och utvecklade unga talanger under många år. Sammanslagningen med Atletico Husby skedde medan de spelade i division 5. Efter det vann vi tillsammans och avancerade till division 4. Sedan vann vi där och etablerade oss i division 3 där vi spelade i två år. Parallellt under dessa två år drev vi vår fotbollsverksamhet i Väsby United. Vi vann både division 1 och Superettan och avancerade till Allsvenskan. Vi har alltid funnits i Skytteholm i Solna. Väsby United drevs parallellt i Upplands Väsby innan vi sammanslog verksamheten och flyttade den till vår hemmabas i Solna. Vi har endast flyttat en gång i vår historia, och det var när Eskilstuna City tog kontakt med oss för att inleda ett samarbete. Den flytten gick till Eskilstuna.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AFC Eskilstuna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AFC Eskilstuna

Allsvenskan i fotboll