Utklassade Blåvitt – räddade nytt kontrakt

avKristoffer Bergström, Michael Wagner

GÖTEBORG. Efter att Gif Sundsvall utklassat IFK Göteborg följde nervösa sekunder – samlade i en ring runt en liten skärm.

Sedan utbröt jublet.

Det allsvenska kontraktet var räddat.

– Helvete vad bra det känns! säger tränaren Joel Cedergren.

1 av 5 | Foto: C More
Spelarna kollar hur det går i Jönköpings match på en liten skärm

Halmstad och AFC åker ur allsvenskan 2017. Brommapojkarna och Dalkurd går upp. Det stod redan klart inför sista omgången av högstaserien. Kvar att avgöra var vilka som skulle kvala mot Superettans trea Trelleborg.

Gif Sundsvall låg inför omgång 30 på den förhatliga plats 14, en poäng och fem minusmål sämre än Jönköpings Södra på trygg mark. I praktiken behövde Giffarna därför besegra IFK Göteborg på bortaplan och samtidigt hoppas att J-Södra inte hemmaslog Östersund.

Tunnlade in ledningsmålet

Fördel Jönköping vid avspark alltså.

Och fördel Sundsvall i paus.

För medan förstahalvan blev mållös på Stadsparksvallen var bortalaget hungrigt på Gamla Ullevi. David Myrestam tunnlade Blåvitts målvakt Pontus Dahlberg till 0–1. Peter Wilson skickade in returen på ett Linus Hallenius-skott till 0–2.

I andra halvlek drygade Linus Hallenius ut Gif Sundsvalls ledning till 0–3 medan J-Södra fortsatt inte fick hål på Östersunds målvakt Andreas Andersson.

Avgörs i ett dubbelmöte

Sundsvalls match var slut först. Den blev 0–3. Efter utklassningen samlades de gulklädda i en cirkel runt en skärm för att vänta in resultatet från Jönköping. När den mållösa tillställningen blåstes av rusade Giffarna ut på planen och jublade lättat. Med minimal marginal – en poäng och sämre målskillnad – spelar de i allsvenskan 2018.

– Det var hemska sekunder, säger Joel Cedergren om väntan på slutsignalen i Jönköping. Alla samlades runt en telefon. Men det var euforiskt när det gick vägen.

Sundvallstränaren ville på presskonferensen efteråt egentligen säga så mycket om själva 3–0-segern:

– Jag vet inte om jag behöver analysera så mycket...helvete vad bra det känns att vi är kvar i allsvenskan!

– Det har varit ett tufft år att ligga i botten. Vi har spelat bra men inte fått utdelning och räckt till tidigare. Att klara av det så här i sista omgången är bra gjort då. Att vinna med 3-0 är väldigt starkt gjort. Jag är grymt nöjd, säger Cedergren.

J-Södra får kvala

– Vi är absolut värda att vara kvar. Inget snack om det, även om vi fixade det i sista omgången, säger Marcus Danielsson till C More.

Jönköping Södras öde avgörs i ett dubbelmöte 15 och 19 november mot Trelleborg.


ARTIKELN HANDLAR OM