”Med 500 miljoner skiljer det mycket”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
FOTBOLL

MALMÖ. AIK-spelarna applåderade mästarna MFF före matchen. Sen spelade seriens två bästa lag helt jämnt med många målchanser utan att göra mål.

– Jag tycker att vi har vassare lägen. Jättebra lägen att ta tre poäng, säger Henok Goitom.

Som vet vad som skiljer seriens etta från tvåan.

– Har man 500 miljoner tror jag det skiljer ganska mycket. Jag ska inte ta bort något från Malmö. De tog sig till Champions League och det gör man inte bara sådär. De har haft en bra strategi.

Att MFF och AIK är allsvenskans två bästa lag under 2010-talet visar resultaten.

Från 2010 är AIK:s slutplaceringar 11, 2, 4, 2, 3, 3, 2, 2-5.

Malmös resultatrad samma år är 1, 4, 3, 1, 1, 5, 1, 1.

Avgör pengarna det?

– Ja, det tror jag. Man kan skapa sig andra förutsättningar. Det är inte bara så i allsvenskan, det är så i de stora ligorna också. Men man har också sett prov på i andra ligor att även om man inte har lika mycket pengar kan man vinna ligan ändå.

– Förhoppningsvis kan vi behålla stommen och med den stommen bygga på med att få in fler nya spelare och kanske ge Malmö en kamp nästa år, säger Henok.

Behöver en poäng

En poäng till på de återstående matcherna mot Göteborg och Örebro garanterar kval till Europa League.

– Vi har både Europa League och att bli bäst i staden att spela för. En dubbelkamp så mot Göteborg och Örebro ska vi försöka ta sex poäng.

– Kan vi avancera till Europa Leaguegruppspelet och få in lite miljoner där kan vi bygga vidare på det. När vi möter Malmö vet vi att vi kan spela jämnt med dom men det gäller att göra det jämnare över hela året.

– Kollar man på dagens match tycker jag vi har vassare lägen. Vi sårar dem bra med en tydlig taktik från ledarstaben. Egentligen handlade det bara om att vi spelare skulle sätta våra chanser så vinner vi matchen. Ibland kan man ha bra taktik men fel dag. Då kan det bli 0–0.

Även om det blir en ny andraplacering är avståndet långt upp till Malmö den här säsongen.

– Man måste komma ihåg att det var ganska många nya som kom in i startelvan. Vi har
utvecklat vår spelidé över tid. Gjorde inte så många mål i början men har nu hittat varandra både offensivt och defensivt. Tror vi blev stärkta av att vi höll jämna steg mot Braga i Europa League.

– Klart att klubbledningen gjort något rätt när AIK etablerat sig bland topp tre i allsvenskan. Men vi har ett steg kvar och det är att vinna SM-guld, säger Henok Goitom.

ARTIKELN HANDLAR OM