Gunilla Axén: ”Ingen har bett om ursäkt”

FOTBOLL

Gunilla Axén, 51, blev utsatt för sexuella trakasserier och har namngett flera av personerna för Svenska fotbollförbundet.

Men ingen av dem har bett om ursäkt.

– Jag kan tänka mig att de är oroliga, säger Axén till Sportbladet.

Gunilla Axén

Det har gått över en vecka sedan Sportbladet kunde berätta om att Gunilla Axén, 51, tidigare utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet, blivit utsatt för sexuella trakasserier där hon bland annat fått ta emot oönskade penisbilder från tidigare landslagsspelare.

– Det hände att jag blev tafsad på och att folk nöp mig i baken vid fina middagar och liknande. Jag var ganska ensam som kvinna på min post och var lycklig över att få kliva in i finrummet, tänkte att jag fick anpassa mig, sa Axén.

Berättelsen slog ner som en bomb och fick förbundet att agera omgående genom att tillsätta en särskild utredningsgrupp, där bland andra Axén ingår.

Långt möte

I torsdags träffade hon förbundets chefsjurist Anders Hübinette och pratade om vad som hänt och hur man ska gå vidare. Axén la korten på bordet och namngav flera av de hon blivit utsatt av.

– Jag har tagit upp väldigt många namn. Det här handlar om hela min historia och det är inte bara de här bilderna, utan det är allt som har hänt, sa 51-åringen, som berättade att förbundet kommer ta kontakt med de personer som namngavs i samtalet.

Ingen av dem har hört av sig och bett om ursäkt.

– De skäms kanske, tycker att det är längesedan och vill inte hamna i blåsväder. Jag kan tänka mig att det finns en oro, säger Gunilla Axén till Sportbladet.

”Så länge kan man väl inte vara full?”

En av de anklagade spelarna har medgett att han kan ha skickat penisbilder till Axén, men säger sig inte ha något minne av det på grund av att han ska ha varit berusad.

Något som Axén skakar på huvudet åt.

– Den spelaren skickade bilder under nästan ett år. Så länge kan man väl inte vara full? Någonstans måste man ha vaknat.

Tror du att du kommer få en ursäkt framöver?

– Det vettesjutton. Kanske. Sen har jag ingen aning om hur Anders och förbundet kommer att agera mot personerna, om man konfronterar dem eller konstaterar att sakerna har hänt och att det brast i deras arbetsgivaransvar.

Utredningen klar om en månad?

Utredningen är i full gång och Axén gissar att den kan bli klar i slutet av november, vilket även Anders Hübinette varit inne på.

– Anders sa att det skulle gå ”skyndsamt”, så jag tror inte att man drar ut på det. Sen beror det ju lite på hur snabbt man får tag på folk också, säger Axén, som på tisdagen fick ta emot minnesanteckningarna från torsdagens möte.

– Jag har godkänt dem och skickat tillbaka. Nästa steg blir att konfrontera personerna som ingår i utredningen och sedan göra en rapport om det, sedan blir det ytterligare ett möte.

När då?

– Ingen aning. Anders måste få tag på personerna och få till ett möte, antingen på telefon eller genom vanliga möten. Med tanke på frågornas karaktär är det kanske inte jättekul att ta det på telefon.

1 av 4

Hoppas på väckarklocka

Kommer du vara med och träffa spelarna?

– Det vet jag inte. Det här hände ju för flera år sedan, så både jag och Anders var överens om att det rent brottsliga i det är preskriberat, det är inget man kan väcka till liv. För min del handlar det om en ursäkt, men jag hoppas också att utredningen blir en väckarklocka, att den leder till att man tar tag i ledarskapet på alla nivåer inom hela förbundet, inte bara på centrala kansliet.

Axén hyllar förbundets agerande och är nöjd med responsen hittills.

– De lägger väldigt mycket tid på det här och det visar att de menar allvar. Allt har gett ett fantastiskt resultat både för mig och för många andra, så jag känner mig väldigt glad. Jag får otroligt mycket respons, folk som stannar på stan och säger att jag är en förebild och jag får många förfrågningar om att föreläsa och att sitta i olika paneler.

Uppmärksamhet som Axén försöker balansera med jobbet som vd på Friskis och Svettis i Eskilstuna.

Avstår Fotbollsgalan

Jobbet gör att hon tvingas tacka nej till Fotbollsgalan den 20 november.

– Tyvärr, jag får skylla mig själv. Vi är mitt uppe i budget och verksamhetsplaner. Och det känns ju lite jäkligt att tacka nej eftersom man kan tro att jag skulle vara rädd för att gå.

Det är du inte?

– Gud nej. Jag har inga problem med det. Tvärtom, jag skulle nästan tycka att det hade varit bra om jag hade gått. Dessutom frontade jag personerna själv när det hände, så jag hade nog skött det proffsigt.

Kan det vara så att de utpekade spelarna inte bjuds in till Fotbollsgalan?

– Det vet jag inte. Några av dem har ju varit med tidigare år. Då har jag inte pratat med dem direkt, men nu är ju läget ett helt annat.