”Bästa mittback vi någonsin fått fram”

Landslagsprofilen tar Lindelöf i försvar

avMartin Tolén

Foto: TT

Victor Nilsson Lindelöf har fått utstå mycket kritik sedan flytten till Manchester United.

Nu tar förre landslagsspelaren Erik Edman mittbacken i försvar.

– Jag tycker han känns som den bästa svenska mittback som vi någonsin har fått fram, säger Edman i podden ”Ljugarbänken”.

I somras blev Victor Nilsson Lindelöf, 23, klar för spel i Manchester United. Mittbacken köptes från Benfica för 350 miljoner kronor (som kan växa upp till 450 miljoner kronor), men starten i Premier League har varit tuff.

Lindelöf har fått utstå hård kritik vid upprepade tillfällen, men nu tas 23-åringen i försvar av förre landslagsbacken Erik Edman.

– Jag tror stenhårt på honom. Jag tycker han känns som den bästa svenska mittback som vi någonsin har fått fram. Det är min gissning att det är så vi kommer summera hans karriär när den är klar, säger Edman till NordicBets podcast ”Ljugarbänken” och fortsätter:

Foto: BILDBYRÅN
Edman.

– I modern tid så ser man väl ”Bjärred” (Patrik Andersson), (Olof) Mellberg och (Glenn) Hysén och alla de tre tror jag Lindelöf kommer gå om. Jag tycker han är ganska komplett som mittback. Han har en hyfsad speed och är modern med bollen jämfört med de tidigare. Han har en tuffhet och är väldigt starkt mentalt och klarar att hantera motgångar på ett bra sätt.

”Väldigt tröttsam diskussion”

Och trots Lindelöfs brist på speltid i klubblaget tycker Edman att Lindelöf är given i en startelva mot Italien i det kommande playoff-dramat om en plats till VM i Ryssland 2018.

– Ja, absolut. Det är en av de första namnen som jag hade ritat ner. Det där är oftast en väldigt tröttsam diskussion gällande speltid i Sverige. Han får sina matcher i United också, även om han inte är superordinarie så kommer han att spela mycket fotboll i år också. Så fort en spelare får sitta några matcher på bänken så kommer det där ”kommer det här vara en fara för landslaget? Hur kommer Janne ställa sig till att han sitter på bänken?”. Vafan, han är ju bra i landslaget? Så att som förbundskapten måla in sig i något hörn där man bygger laguttagningar på speltid i klubblaget tror jag man ska passa sig för, säger Edman.

Sveriges playoff-matcher mot Italien spelas 10 och 13 november.