U21 Fotbolls-EM 2017

KLART: De sänder U21-EM i sommar

avEmelie Fredriksson, Elvedin Basic

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska folket, 2015.

Nu står det klart vilka som kommer att sända sommarens U21-fest.

Mästerskapet byter kanal från TV4 till Eurosport och Kanal 5.

– Rättigheterna blir ju bara dyrare och dyrare. Man måste vänja sig vid att man inte kan behålla allt, säger TV4-profilen Olof Lundh.

Mästerskapet har varit ute till försäljning under en längre tid men det är inte förrän nu som en kanal köpt upp rättigheterna till sommarens stora fest i Polen.

Discovery Networks Sweden har sedan tidigare rättigheterna till VM-kvalet i fotboll. men har nu alltså även köpt rättigheterna till U21-EM.

Därmed byter förra årets succémästerskap för svensk del kanal från TV4.

”Blir dyrare och dyrare”

TV4:s fotbollsprofil Olof Lundh är inte förvånad. Eftersom C More/TV4 har förlängt SHL, hockeyallsvenskan och även köpt bland annat EM 2020 (sänder tillsammans med SVT) så förstår han att kanalen måste dra in på annat.

– Det är en verklighet som man är ganska van vid om man jobbar med TV, att rättigheter kommer och går. Det går inte att köpa allt och det är bara att gratulera femman. Rättigheterna blir ju bara dyrare och dyrare. Man måste vänja sig vid att man inte kan behålla allt, säger Lundh.

Just nu är också rättigheterna för allsvenskan och superettan (från och med april 2020) ute för försäljning. En rättighet som är C Mores och TV4:s fram tills dess. Sportbladet har tidigare rapporterat om summorna som det avtalet kan landa på.

Är det här en förutsättning eller en uppoffring till att ni ska kunna köpa upp de nya allsvenska rättigheterna?

– Det har jag ingen aning om, jag vet ingenting om det. Allsvenskan tillhör Cmore/TV4 till och med 2019. Det är en mycket större affär än vad ett U21-EM är, men det innebär att det är budgeterat, det finns i en TV-kanals budget att nu har vi den här rättigheterna i tre år till, och sen plötsligt kommer ett landslag och kommer överraskande till ett U21-EM i november, något som man kanske aldrig hade budgeterat för.

Starka profiler

Under U21-EM kommer nu istället Discovery Network Swedens profiler så som Kim Källström, Anders Svensson, Hasse Backe, Niklas Jarelind, Karin Frick och Jonas Karlsson ta plats i rutan.

Chefen Emir Osmanbegovic:

– Vi har Sveriges vassaste fotbollsteam och kommer att förvalta den här rättigheten väl. Vi hoppas så klart få uppleva en lika magisk sommar som senast då U21-laget vann hela turneringen, säger Emir Osmanbegovic i ett pressmeddelande.

Sveriges matcher kommer att visas i Kanal 5 medan övriga matcher sänds i Eurosport.