Sverige vände underläge mot Portugal

Av: Fredrik Jönsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Madeira/Stockholm. Två baklängesmål på en halvtimme – men Sverige vände borta mot Portugal.

Viktor Claesson var strålande med två mål i andra halvlek.

– Det är fantastiskt roligt. Jag tycker att vi är bättre, så vi vinner inte oförtjänt, säger förbundskapten Janne Andersson.

En svettig första halvlek – två insläppta mål på en halvtimme. Men Sverige stod för en stark vändning på bortaplan mot Portugal.

Det blågula landslaget lyckades vinna med 3–2 på bortaplan efter ett sent självmål från portugisen Cancelo.

Viktor Claesson gör det jättebra, det är inget snack. Men det är många som gör det bra, det slitet många gör där ute. Stabilitet i backlinjen, det är inte mycket vi släpper till på 90 minuter mot ett sådant bra lag, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

– Den här matchen gör att det blir svårare att ta ut ett lag, det är många som visar att de ska vara med. Jag tycker att det är jämnt i många positioner, och den här samlingen visar att det verkligen är så. Att vi vinner är lite flyt i slutet, men jag tycker det är välförtjänt för att vi är bättre.

Foto: Marcus Ericsson

Olyckligt självmål

Först tappade det svenska försvaret bort Cristiano Ronaldo och sedan gjorde Sverige självmål. Andreas Granqvist försökte täcka ut ett inlägg, men bollen tog på målvakten Karl-Johan Johnssons ena hand och in i eget mål.

I andra halvlek kom en klar scenförändring. Sverige såg bättre ut och lyckades även komma tillbaka. Blågult hämtade upp 0–2 till 2–2 tack vare två mål från Viktor Claesson.

– Första halvlek började bra, tyckte jag. Sen tappade jag någon boll, det gick lite knackigt, och så gjorde de mål. Då tänkte man: ”det här blir jobbigt”. Men sedan fick vi 1–2-målet i andra och började tugga igång, vi får momentum och utnyttjade det, vi lyckades göra två mål till. Vi har en grym moral i laget, säger Claesson till Sportbladet.

– Det var ingen som stack ut. Jag tycker vi gör ett riktigt bra jobb tillsammans. När vi ligger rätt i positionerna får vi lägen mot sådan här lag som är bättre offensivt.

Ingen stack ut? Du gjorde ändå två mål.

– Det är alltid så när man gör mål, då blir det mycket rubriker. Det är skoj, så klart. Men jag tycker ändå det är en riktigt bra laginsats.

Ronaldos hemmaplan

Matchen spelades på Madeira, där Cristiano Ronaldo är född. Han spelade en timme, men byttes sedan ut mot Ricardo Quaresma.

Det här var en träningsmatch. Sverige vann VM-kvalmötet med Vitryssland för några dagar sedan och är tvåa i grupp A. Portugal är på andra plats i grupp B.

Publicerad:

LÄS VIDARE