”Är inte aktuellt att prata om det”

Vill inte svara på frågan om att dela pengarna lika med damerna

FOTBOLL

AMSTERDAM. Det norska herrlandslaget i fotboll har dumpat sin ersättning för att göra landslagsfotbollen mer jämställd.

En diskussion som snart även kan bli aktuell i Sverige.

– Vårt avtal går ut snart men vi har inte börjat förhandla, säger lagkapten Andreas Granqvist.

I både Norge och Danmark har debatten gått het på senare tid över den ojämna fördelningen av fotbollsförbundens resurser mellan herr- och damlandslag. Den 6 oktober kom så beskedet att det norska herrlandslaget, som haft dubbelt så hög ersättning som damerna, dumpar sina landslagslöner för att jämna ut inkomstklyftorna.

”Inte aktuellt att prata om”

En diskussion som snart också kan bli aktuell i Sverige.

– Just nu har vi inte haft frågan uppe. Jag har haft lite kontakt med Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare) och vet att de har en förhandling där de hoppas komma överens. Vårt avtal går också ut snart men vi har inte börjat förhandla, säger Granqvist.

Om de svenska herrarna kan tänka sig att göra som sina kollegor i Norge var en fråga som förblev obesvarad på måndagens presskonferens.

– Sedan är det svårt att jämföra, jag vet inte vad Norge och Danmark har i förhållande till damerna. Just nu är vårt fokus att göra en bra avslutande match i kvalet i morgon. Sedan får vi se vad vi kan göra med förbundet men för tillfället är det inte aktuellt att prata om det på den här samlingen, säger Granqvist.

”Dialog med de som ska ingå avtalet”

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill inte heller diskutera om även Svenska fotbollförbundet vill dela pengarna lika mellan herrar och damer.

– Vi har fokus här att leverera sportsliga resultat och sen har vi en dialog och diskussion med damerna. Med all respekt för den processen tycker jag det är viktig att vi för den dialogen med de som ska ingå avtalet. Den går framåt och jag hoppas vi ska komma till en lösning, säger Sjöstrand.

Svenskarna med flest herrlandskamper 00:28

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player