Fredriksson: Det sprudlar inte av kaxighet...

Foto: ANNA TÄRNHUVUD / Aftonbladet
I går kom inte Lotta Schelin till presskonferensen som planerat.
FOTBOLL

Sverige inledde mot Tyskland men det är först nu det första riktiga testet kommer.

Ödesmötet kommer att ge svaret om Blågult.

För att citera Lilie Persson: Ett mål framåt, det räcker så faktiskt.

Det har tjatats om ett Sverige som slutat göra mål, om ett anfallsspel som inte fungerat.

2017 har Blågult spelat elva fotbollsmatcher och resultatraden når inga högre höjder.

1-2 mot Norge, 0-0 mot England, 1-0 mot Australien, 0-0 mot Kina, 0-1 mot Nederländerna, 4-0 mot Ryssland, 0-1 mot Kanada, 0-1 mot USA, 1-0 mot Skottland, 1-0 mot Mexiko och 0-0 mot Tyskland.

Det har blivit fyra mål på tio matcher om man räknar bort Rysslandsmatchen, har vi sagt.

Något assisterande förbundskaptenen Lilie Persson har roligt åt i dag när ett av EM:s sämsta lag leder den svenska gruppen.

Ett helt annat Ryssland

"Det är roligt att media har sagt så, apropå att inte underskatta motståndare. Det är en liten uppläxning! Vi kanske ska börja räkna de fyra målen...", sa hon häromdagen.

Men det är faktiskt ett helt annat Ryssland i dag. I Algarve spelare Sverige och Ryssland om de lägre placeringarna i en allra sista match och ryskorna hade två dagar tidigare spelat med en man kort nästan en hel match mot Danmark.

"Sverige behöver ta tre poäng" 03:03

Med det sagt: Sverige ska vinna den här matchen – allt annat vore ett fiasko.

Att Sverige kunde försvara sig visste nog alla vid det här laget, därför blir matchen mot Ryssland egentligen det första testet för Blågult i EM.

Hur mår det svenska anfallet? Vem ska kliva fram?

Lotta Schelin har inte gjort mål sedan början av den där Algarve-turneringen i mars och tar, vilket inte minst syntes i Tysklandsmatchen, ett stort defensivt jobb från sin position.

Nobbade pressen

Hon har gjort flest mål genom historien men inte ett enda på åtta matcher och Pia Sundhage har hintat om att Schelin nu kan ta plats på den högra mittfältspositionen bakom anfallsduon Fridolina Rolfö och målfarliga Stina Blackstenius.

Igår kom inte ens Lotta Schelin till presskonferensen som planerat för att diskutera bland annat den frågan. Utåt löd förklaringen att förbundet ville variera spelare som pratar, men den egentliga orsaken till att man istället skickade fram en mittback inför matchen, där anfallet är i fokus, lät man vara osagd.

Ett lag behov av islossning

Det sprudlar inte av kaxighet kring det beslutet, vare sig det kommer på önskemål av ledningen eller Lotta Schelin själv – men förhoppningsvis kommer det offensiva svaret på planen istället.

Lillie Persson skojade i en intervju i SVT för ett tag sedan om att alla tycker att det svenska anfallsspelet är uselt. Hon svarar själv ’okej’ på frågan om vad hon tycker, och väntar sig inga fyrverkerier mot Ryssland heller.
"Vi är så glada om vi gör ett mål, vi är lite i den situationen… Det räcker så faktiskt".

Visst det kanske räcker, men det här är ett lag i behov av en islossning.
Ikväll är det perfekta tillfället för det.

ARTIKELN HANDLAR OM