Hotet mot svenske landslagsstjärnan: ”Förläng eller bänkas”

AEK Aten nobbar Toulouse bud på Jakob Johansson – vill skriva nytt kontrakt

avMichael Wagner

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Johansson i VM-kvalet mot Frankrike.

Landslagsmittfältaren Jakob Johansson, 27, har hamnat i en märklig situation.

AEK Aten har nobbat ett bud på 15 miljoner kronor från Toulouse.

Samtidigt kräver den grekiska storklubben att svensken förlänger avtalet – annars kommer han ”inte ha samma roll i laget kommande säsong”.

Flytten från IFK Göteborg till AEK Aten, då i grekiska andradivisionen, i januari blev en vinstlott för Jakob Johansson.

Den centrale mittfältaren tog direkt en plats i det klassiska grekiska storlagets startelva, klubben tog klivet tillbaka till förstaligan och Johansson bidrog till att laget vann den grekiska cupen.

Förra hösten blev Jakob Johansson uttagen i A-landslaget och har sedan dess svarar för flera starka insatser i VM-kvalet i den svenska startelvan.

Blågula intressen

Nu vill franska Toulouse, där redan landslagskollegerna Jimmy Durmaz och Ola Toivonen finns, värva Jakob Johansson som bara har ett år kvar på kontraktet med AEK Aten.

Den blågula prägeln på affärerna förstärks av att Daniel Majstorovic är sportchef i AEK Aten.

Såväl flera grekiska tidningar som franska L’Equipe uppger att Toulouse lagt bud på Johansson: ett första på två miljoner och ett andra på tre miljoner euro, motsvarande 29 miljoner kronor.

Enligt L’Equipe har dock AEK Aten tackat nej till det senaste budet.

Källor med god insyn i den grekiska storklubben uppger dock för Sportbladet att uppgifterna inte stämmer och att Toulouse hittills bara varit villigt att betala 15 miljoner kronor för Jakob Johansson.

”Prioriterad fråga”

Samtidigt uppger flera av de grekiska tidningarna att AEK Aten ligger på hårt och vill att deras stjärnsvensk ska förlänga avtalet.

Representanter för klubben ska anonymt ha uttalat sig för tidningarna och uppgett att Jakob Johansson ”inte kommer ha samma roll i laget kommande säsong” om han inte förlänger kontraktet.

Sportbladet har förgäves sökt Daniel Majstorovic, men kommunikationsdirektören Andreas Dimatos säger:

– Vi diskuterar med Jakob Johansson och hans rådgivare kring en förlängning av kontraktet. Det är en prioriterad fråga för klubben. Några ytterligare kommentarer har jag inte, säger Dimatos.

Enligt våra källor har dock Jakob Johansson klargjort att han inte har för avsikt att skriva på ett nytt avtal med AEK Aten.

I samband med landskampen mot Norge i juni sa Johansson till Sportbladet om flyttryktena:

Inte bråttom i väg

– Dyker rätt klubb upp där det känns rätt både sportsligt och social sett för min familj så är jag beredd att lyssna. Jag har inte bråttom att flytta från Aten. Jag trivs bra med fotbollen, har ett år kvar på kontraktet och vi trivs väldigt bra med livet i Grekland.

Efter att ha åkt i tredje kvalomgången till Champions League mot CSKA Moskva möter AEK Aten Club Brügge i playoff till Europa League inom kort.

När dessutom Albin Ekdal dras med skadeproblem kan Jakob Johansson få en viktig roll i Blågult i de kommande VM-kvalen borta mot Bulgarien och Vitryssland i månadskiftet augusti-september.