Sundhages framtid oviss: ”Svårt att lösa”

avEmelie Fredriksson

FOTBOLL

Pia Sundhage vet inte vad som händer nästa år.

Det finns flera vägar att gå – och en fortsättning inom förbundet ser hon inte som omöjlig.

– Jag skulle vilja ge tillbaka på något sätt. Men hur det ska göras har jag ingen aning om, säger 57-åringen.

Foto: Anna Tärnhuvud

Pia Sundhage har skiftat inställning till framtiden flera gånger under året.

Klubblag, ungdomsfotboll, landslag – eller något helt annat?

Så långt har hon inte kommit i tanken och kontraktet med förbundet gäller fram till december så hon har tid på sig att fundera.

– Jag har fått tid av Svenska fotbollförbundet och behöver inte bestämma mig för nästa steg direkt. Jag känner ingen stress. Jag sätter mig i båten och försöka fånga upp vad jag vill göra och vad jag har gjort, säger hon.

Även om hon flera gånger betonat suget av att hålla till på en fotbollsplan stänger hon inte dörren för en fortsättning inom förbundet. I vilken roll i så fall vet hon inte.

”Vill på något sätt ge tillbaka”

– Efter alla mina år i USA, Kina också för den delen, och svensk fotboll så skulle jag på något sätt vilja ge tillbaka. Hur jag ska göra det har jag ingen aning om. Jag har varit med om mycket på allra högst nivå och att få uttrycka och visa det gång efter annan... Kanske något sådant. Ja, du hör ju själv hur flummigt det låter.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors tror däremot inte att det är så troligt att Sundhage hamnar i en roll på förbundet, inte än i alla fall.

– Jag skulle gärna jobba med Pia, det vore helt fantastiskt. Sen tror jag att Pia har en ambition att stå på fotbollsplanen väldigt ofta så det kan bli svårt lösa. Men vi måste ta vara på hennes erfarenhet och den person hon är.

Foto: Anna Tärnhuvud

Hon menar att det kommer att bli ett tomrum efter Sundhage, med tanke på den person hon är och hennes engangemang. Men Domanski Lyfors tror inte att det blir ett problem att ta över för efterträdaren Peter Gerhardsson.

– Pia kommer ju alltid att vara svensk så hon kommer leva vidare och alltid vara en ikon. Sen kommer nya ledare som kommer fylla ut skorna vad gäller det sportsliga och det på fotbollsplanen.