Karlsson: Naivt, Dortmund!

Foto: Michael Probst / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

De må vara charmiga och ett av Europas mest sevärda lag.
Men dagens insats mot Real Madrid var inte bara naiv – den var rent dumdristig.
Peter Bosz Dortmund påminner om de engelska lag som kraschat i Europaspelet de senaste säsongerna.

Dortmund har fått en flygande start på säsongen i Bundesliga. Efter sex omgångar har laget noterat fem vinster och den imponerande målskillnaden 19–1.

Nye tränaren Peter Bosz har, med rätta, hyllats för sin inledning i klubben, men det har också lyfts frågor om hur det blir när tuffare motstånd väntar. 

I Champions League hade vi ju redan sett en annan sida av BvB.

I förra omgången åkte de till Wembley, pressade Tottenham över hela planen, lånade knappt ut bollen i första halvlek – men torskade med 1–3 sedan Spurs kontrat sönder tyskarna och sårat en högt stående backlinje.

Peter Bosz fick i veckan frågan om det var möjligt att spela på samma sätt, med samma höga press, mot Real Madrid. Han svarade:

– Ja, men vi måste göra det bra. Annars kommer det att se illa ut.

Flera chanser i början

Det dröjde inte länge innan Real Madrid hade hittat Dortmunds svagheter gång på gång. Dani Carvajal var igenom och borde ha serverat Cristiano Ronaldo till ledningsmålet (sedan vänsterbacken Jeremy Toljan irrat bort sig i positionsspelet), Ronaldo var framme och högg när Bürki agerade libero och Lukasz Piszczek agerade räddande ängel när Gareth Bale bara skulle stöta in bollen i öppet mål.

Den höga backlinjen var på tok för hög för att kunna hantera ett så skickligt motstånd som Real Madrid.

I den 18:e minuten hittade Carvajals lyftning Gareth Bale, återigen på ytan bakom Dortmunds försvarslinje. Bale satte dit vänsterfoten och tryckte in en volley i bortre krysset. Det var fotbollsgodis paketerat i en walesisk ask, men det var samtidigt en följd av Peter Bosz djärva, ödesdigra taktik.

Mot Real Madrid var Bosz taktik lika med självmordsfotboll.

Skoningslös Ronaldo

Zinedine Zidanes Real Madrid har öppnat säsongen trevande i La Liga, men det här blev en tacksam andningspaus. De kunde bida sin tid och leta omställningslägen och när de väl dök upp i andra halvlek var Ronaldo givetvis skoningslös. Han direktsköt 2–0 och fyllde med på 3–1 efter att Pierre-Emerick Aubameyang för ett ögonblick tänt hoppet med sin reducering.

Efter två inledande förluster är Dortmund i brygga i Champions Leagues tuffaste grupp.

Peter Bosz unga gäng har säkerligen vunnit många nya beundrare – ingen kan påstå att deras matcher inte är sevärda. 

Men deras huvudlösa taktik kommer inte att ge några framgångar i de här sammanhangen. Den påminner om hur de engelska lagen har kommit till korta i Europaspelet.

De engelska klubbarna har agerat som de gör i Premier League – som om underhållningen är överordnat resultatet.

Ungefär så kändes det med Dortmund ikväll.

avKalle Karlsson