Konsert ihop i höstas – VM-rivaler på lördag

Gerhardsson och Gustafsson leder lagen i bronsmatchen

Publicerad 2023-08-19

BRISBANE. De var nära att bli kollegor för 15 år sedan och i höstas var de på konsert tillsammans i Auckland.

Nu står Peter Gerhardsson och Tony Gustavsson på varsin sida i kampen om VM-bronset.

– Vi har haft kontakt genom åren och vi har en bra relation, säger Gerhardsson.

Det hör inte till vanligheterna att förbundskaptener från samma nation möter varandra. Än mindre i en medaljmatch.

Men så är fallet i Brisbane på lördag.

På ena sidan finns Sveriges Peter Gerhardsson tillsammans med assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman. På andra sidan Tony Gustavsson, Australiens svenska förbundskapten tillsammans med assisterande förbundskapten Jens Fjellström.

De har mötts fyra gånger tidigare i egenskap av Sveriges och Australiens förbundskaptener men relationen sträcker sig längre bak än så.

– Vi var nära att jobba ihop 2008 när jag var i Helsingborg och han i Hammarby. Jag var nära att bli assisterade till honom då. Vi har haft kontakt genom åren och vi har en bra relation. Det är en bra grabb, bra tränare och så är han ganska rolig också, säger Gerhardsson.

Tony Gustavsson är full av lovord när det kommer till Gerhardsson och Wikman.

– Jag känner de väldigt bra både som människor och tränare och jag tycker att de har gjort ett fenomenalt jobb. Det är bara att titta på hur många semifinaler de har nått, de har levererat i varje mästerskap. De är väldigt bra tränare men de är ännu bättre människor och ledare. Jag vet att spelarna gillar att jobba med dem och den kulturen de har skapat kring laget, säger Gustavsson.

Kings of Leon live

Australiens förbundskapten avslöjar också att de träffades i Auckland i höstas i samband med VM-lottningen – och att de då gick på konsert ihop.

– Ni alla vet att Peter älskar sin musik så vi gick på en konsert ihop. Jag var priviligierad nog att bli inbjuden, säger Gustavsson.

– Vi såg Kings of Leon. Det var en arenakonsert… så det kanske inte riktigt var min grej men Kings of Leon är bra, säger Gerhardsson.

Coachkampen

På lördag avgörs det om vem av förbundskaptenerna som coachar sitt lag till VM-brons.

Flera svenska spelare har pratat om att det finns många likheter mellan Sverige och Australien. Och på frågan om det kommer att bli en coachkamp svarar Tony Gustavsson att det i slutändan kommer att handla om vilket lag som hanterar likheterna bäst.

– Det finns många likheter mellan Sverige och Australien. Vi är två lag som är organiserade defensivt och fysiska, vi är väldigt bra i offensiva omställningar, väldigt bra på kanterna och det är två av världens bästa lag på fasta situationer. Det lag som vinner de striderna kommer troligtvis vinna matchen, säger han.