Tung förlust för Sverige – överkörda av Australien

Publicerad 2022-11-12

Sverige åkte till Australien för att få en bra känsla inför VM.

I stället vänder de hem med en förkrossande 4–0 förlust mot värdnationen.

– Resultatet är väldigt frustrerande, säger Linda Sembrant.

Rubrikerna inför har handlat om långa resor och återbud.

Med stjärnor som Asllani, Rolfö, Hurtig och Nildén kvar i Europa samt de rutinerade mittbackarna Ilestedt och Eriksson på bänken var det en relativt oprövad startelva Peter Gerhardsson mönstrade mot Australien.

Blågult inledde piggt och skapade en del chanser med en Jonna Andersson som överlappade till vänster, Johanna Rytting Kaneryd som tog för sig till höger och Madelen Janogy i rollen som tia.

”Sverige är för passiva”

Men i den 37:e minuten kom kallduschen när Hayley Raso fick bollen ute till höger. Yttern utmanade Emma Kullberg och hittade in till Sam Kerr.

– Sverige blir för passiva. Kullberg får inte riktigt bort den. Hon lämnar ytan för mycket för att spela in den, säger SVT:s expertkommentator Markus Johannesson.

Den notoriske målskytten petade in bollen bakom lagkamraten i Chelsea, Zecira Musovic.

Efter ledningsmålet var det hemmalaget som tog över matchen mer och mer.

– Mål ändrar saker. Vi hade bra chanser men när de gjorde mål så hände det något med matchen, säger Gerhardsson.

Rytting-Kaneryd hade ett läge att utjämna i början av den andra halvleken men istället blev det en omställning för Australien där Hammarbys Kyra Cooney-Cross, trots tre spelare mot sig, hittade en öppnande passning för Caitlin Foord.

Australien jublar efter ett av målen mot Sverige.

Kritik mot Musovic

Musovic fick en handske på bollen men inte tillräckligt för att förhindra den från att gå in.

– Det känns som att hon ska kunna ta den där i det hörnet, säger Johannesson.

– Hon var på tre av bollarna. Vi får titta på det med målvaktstränaren och se om det är någon av dem hon borde räddat, säger Gerhardsson.

Sverige hade svårt att få grepp om mittfältet och vann inte duellspelet.

– Ibland måste du vara lite tuffare. Vi sprang och försökte ta bollen, vi kanske borde tagit gula kort istället, säger den svenske förbundskaptenen.

– I andra halvlek kom de vinnande ur fler dueller än vad vi gjorde och där tror jag absolut att vi behöver vi bli mer rejäla, brutala och hellre kanske ta en frispark i vissa lägen, säger Sembrant.

Sverige gjorde sex byten, bland annat fick talangen Matilda Vinberg göra sin a-landslagsdebut, men blågult lyckades inte stoppa blödningen.

– Den här tiden på säsongen vill du titta på spelare, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Ibland är inte svaret wow, men som coach är det också viktigt. En del spelare som spelade idag har inte spelat så mycket. Du får svar även om du inte vinner.

Hyllar Hammarbyduon

Två av spelarna som lyfts av förbundskaptenen är Madelen Janogy och Matilda Vinberg.

– Janogy var väldigt delaktig och har gjort ett par bra inhopp under hösten. Hon gjorde det väldigt bra tillsammans med många andra framförallt i första halvlek. Sen tycker jag att Matilda Vinberg som kom in och det här var hennes första match. En modig tjej.

Men den ende svensken som sågs jubla rejält i Melbourne denna lördagsmorgon var den australiensiska coachen Tony Gustavsson.

För det fortsatte att gå The Matildas väg. Mary Fowler gjorde 3–0 innan Caitlin Foord satte spiken i kistan med 4–0 och Sverige förlorade mot 13:e rankade Australien för blott andra gången i historien.

– Det har ändå varit en väldigt lärorik vecka. Det är en match där det är frustrerande att åka på 4–0 men det är ändå många delar som är bra så vi vet vad vi ska jobba på, säger Sembrant.

Senast Sverige förlorade mot Australien var den 7:e augusti 1997 i Östersund.