Ravelli blev av med körkortet

Uppdaterad 2023-04-13 | Publicerad 2023-04-12

Thomas Ravelli, 63, har blivit av med körkortet.

Han råkade köra i 101 kilometer i timmen på en 70-väg.

– Jag såg inte skylten. Klumpigt, men dråpligt, säger han.

VM 94-hjälten Thomas Ravelli hade varit på en fotbollsskola för barn och ungdomar i Karlstad när han satte sig i bilen och gasade hem.

Det var sent på natten och tomt på vägarna, säger han.

Problemet? I höjd med Stallbackabron på E45:an gick hastighetsbegränsningen från 100 till 70 – vilket Ravelli missade.

– Till mitt försvar så såg det verkligen ut som en 100-väg och skylten syntes knappt. Plus att det skedde mitt i natten när det inte var någon trafik, inga mopeder, inga cyklister, fotgängare eller övergångsställen, säger han.

”Tar ingen hänsyn”

Men i vintras kom brevet från Transsportstyrelsen.

Beskedet: Indraget körkort i två månader.

– De skrev typ: ”Vad har du att säga till ditt försvar?” Då svarade jag att jag har kört 75 000 mil på 30 år och aldrig varit involverad i någon typ av fortkörning, olycka eller annan trafiköverträdelse. Fatta, 75 000 mil på 30 år och noll incidenter. Men det tar de ingen hänsyn till...

– Senast jag åkte fast för fortkörning var 1992, då körde jag i 90 på en 80-väg. Men jag har aldrig blivit av med ”lappen” sedan jag tog körkortet 1977.

Ravelli har försökt överklaga domen och få den kapad till en månad.

– Annars får jag tillbaka körkortet först den 8 maj.

”Frugan skjutsar”

Den första tiden utan körkort har varit problematisk.

– Jag är så beroende av det när jag är ute och föreläser och hjälper till med ungdomsfotbollen. Det är vitalt för mig att ha körkort.

Hur har du löst det?

– Alltså, nu har jag varit bortrest ganska mycket. Jag var utomlands i 12 dagar. Men sen får ju frugan skjutsa mig och jag får cykla. Sedan har jag faktiskt en gammal moppe – en Puch Florida från 62 – som jag får köra. Men jag har inte ens tagit ut den än. Jag tycker bara det är jobbigt att köra moppe. Då cyklar jag hellre, säger Ravelli.

Man lär sig av sina misstag?

– Nej, nej, nej! Jag kan inte ens lära mig av det här. Det är bara så dumt. Jag såg ju för tusan inte skylten! Klart att det var klumpigt av mig men vad fasen, det är sånt som händer. Jag tror att den som är utan skuld kan kasta första stenen när det gäller fortkörning. Alla har väl haft lite bråttom ibland? Men nu hade jag inte ens bråttom! Jag hade inte ens en tid att passa, så då känns det ju ännu mer konstigt och dumt. Men men, jag får stå mitt kast, säger Thomas Ravelli.

Följ ämnen i artikeln