”Vi är FC Rosengård och vi kommer hitta en lösning”

Pågår det ett maktskifte inom svensk fotboll?

Publicerad 2023-10-02

Rosengård hade inga spelare i den svenska landslagstruppen och har det tungt i damallsvenskan.

Är det ett tecken på hur det kan komma att se ut inom svensk fotboll på damsidan framöver?

– När vi misslyckas kommer det här snacket varje gång, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Efter landslagsuppehållet står damallsvenskan för dörren igen och för Rosengård har goda råd blivit dyra. Malmölaget, som har vunnit ligan tre gånger de senaste fyra åren, huserar på sjunde plats när endast sex omgångar återstår – och en Champions League-plats nästa säsong är i stor fara.

Dessutom hade man inga spelare i den svenska landslagstruppen som mötte Spanien och Italien tidigare i september. Visserligen hade Caroline Seger tackat nej men samtidigt hade konkurrenterna i ligan flera spelare med. Häcken hade sex stycken och Hammarby och Linköping två vardera.

– Det har jag inte tänkt på nu men nu när du nämner det så stämmer det. Det var nog ett tag sedan det var så. Det känns som om att de alltid har haft med ett par spelare, säger Häckens Anna Anvegård.

Hon menar att det ger en viss signal i att Hammarby och Häcken, som ligger etta och tvåa i damallsvenskan, har flera spelare med i landslaget till skillnad från Rosengård.

– Jag ska väl inte säga för mycket men det är väl klart att det var prat om innan att det är svårt för kubbar som bara är rena damföreningar, med tanke på ekonomin och allt. Det blir rätt tydligt nu. Vi har så många från Häcken nu och sedan är det några från Bajen också. Det känns som att det kommer bli mer och mer framöver. Rosengård är fortfarande ett bra lag men det är klart att det är möjligt att det blir tufft.

FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran

Sjögran: ”Många frågor”

Rosengårds sportchef Therese Sjögran är fullt medveten om lagets prekära sits den här säsongen och hon är väldigt besviken över hur det har gått.

– Vi är i en situation som vi inte har varit i så länge jag har varit i klubben. Det är klart att man får rannsaka sig själv varför det är så. Samtidigt är vi där vi är och vi måste jobba med den positionen vi har. Hur ska vi klara av ett Champions League-kval? Kan vi bli trea i ligan? Det är många frågor men vi vill vara bättre än där vi är just nu, säger hon.

Du säger att ni har många frågor – har du några svar?

– Det är många faktorer. Samtidigt vill jag inte skylla på något. Vår trupp är inte sämre än den var i fjol. Det gäller att prestera i rätt matcher och det har vi inte gjort.

Mitt i allt har Rosengård även ett Champions League-kval att spela senare i höst. Och just Champions League är ett viktigt mål för resten av säsongen. Sjögran gör ingen hemlighet av att det vore ett rejält dråpslag för klubben och deras visioner om man inte når en topp tre-placering vilket innebär spel i den europeiska klubblagsturneringen.

Men hoppet lever.

– Det är klart att det ser tufft ut om man tittar på tabellen. Men man måste vara realist och kolla vad vi har presterat. Samtidigt borde vi klara det. Jag är ödmjuk men samtidigt vill jag och tycker att vi ska klara det, säger Sjögran.

”Kommer ihåg 2011”

Under landslagssamlingen fick flera spelare frågan om säsongen samt klubbarna landslagsspelarna representerar är ett tecken på att det pågår ett maktskifte inom svensk damfotboll. För Therese Sjögran är det att dra lite alltför stora växlar.

– När vi misslyckas kommer det här varje gång. Jag kommer ihåg 2011 och då var det samma, då hade vi gått ikapp några år. Maktskifte... okej, vi hade inte svenska landslagsspelare med den här gången och Häcken hade sex. De ligger tvåa i ligan och det speglar väl deras position på något sätt. Men jag tror inte att landslagen kommer se likadana ut 2024, utan att ha insyn i vad de andra lagen kommer göra. Så här är det och om ni vill kalla det maktskifte eller vad det är... vi jobbar med det vi har. Bara för att vi har ett mellanår så tror jag inte att det kommer att se likadant ut nästa år.

Man kan inte dra några slutsatser över representationen av klubbarna i landslaget?

– Nej, jag tycker inte det. Samtidigt som jag inte vill ta något ifrån Hammarby och Häcken som har gjort det väldigt bra. Det ska de ha all kredd för. Vi kommer inte lägga oss ner och dö om vi blir trea eller fyra eller vad det nu blir. Vi är FC Rosengård och vi kommer hitta en lösning på detta också.

En som däremot tror att det går att dra en någorlunda slutsats av situationen är serieledande Hammarbys sportchef, Johan Lager.

– Det tycker jag väl. Sen tycker jag att det är mer upp till journalister att dra de slutsatserna och jag vill inte prata om mina konkurrenter. Vi gör rätt saker och det ger utdelning. Det har visat sig i svenska cupen och nu i damallsvenskan och även i landslagsuttagningar, säger Lager.

– Jag tror att både Häcken och Hammarby är i toppen för att stanna, det är min uppfattning. Rosengård har varit ett topplag länge och än så länge har de gjort en svagare säsong än vanligt. Men det är väl inte omöjligt att de är tillbaka och krigar i toppen nästa år, säger han.

Konkurrensen har ökat

Något som har synts tydligt de senaste åren runtom i fotbolls-Europa är hur klubbar med traditionellt sett starka herrföreningar har etablerat sig på damsidan. I Sverige syns det exempelvis på Häcken och Hammarby.

Där skiljer sig Rosengård åt.

Therese Sjögran upplever att konkurrensen på spelarmarknaden har ökat till följd av det.

– Innan har vi varit klubben man gick till innan man tog steget ut, nu går spelare direkt från Häcken, Linköping och Hammarby så det är klart att det har blivit tuffare. Men samtidigt är det är hit vi har velat komma, att spelare ska kunna leva på sin fotboll och att det är fler klubbar i ligan som har möjligheter att ge de förutsättningarna. Det är en konkurrens, men vi kan inte låtsas och tro att vi ska vara ensamma på tronen i all evighet och att storlag som Malmö FF och IFK Göteborg har börjat satsa på sin damsida är bara bra och kul, säger hon.

Stockholmsklubben Hammarby har växt sig starkare och starkare. Man har en stor supporterskara och Johan Lager känner att man har bra förutsättningar och resurser – samt att man står sig i bra i konkurrensen när det kommer till att locka till sig spelare.

– Väldigt bra. Vi är i allra högsta grad i konkurrens med ett par andra klubbar. Jag skulle nog säga att vi är en av klubbarna som man vill spela i. Det känns tryggt och det låter positivt i de dialoger vi har. Det är ett bra kvitto och det är roligt, säger han.

Om man kollar i spåkulan – hur kan toppen i damallsvenskan komma att se ut de kommande åren?

– Som de flesta så tror jag att Malmö FF kommer komma upp och vara med i toppen ganska snabbt. Det är väl en kvalificerad gissning. Annars beror det lite på hur vi andra klubbar jobbar de närmaste åren och förvaltar de resurser vi har. Jag kan mest tala för Hammarby och jag är övertygad om att vi kommer slåss i toppen nästa år. Men det kan möjligtvis bli svårare för mindre klubbar, säger Lager.

Han fortsätter:

– Samtidigt tycker jag att klubbar som Kristianstad, Piteå och Vittsjö gör det fantastiskt bra. Det är det som kommer krävas av klubbar som inte har herrklubbar i ryggen, att de gör de det riktigt bra och då tror jag att de kan fortsätta konkurrera i ett antal år framåt. Men det kräver att de verkligen jobbar hårt och samlar ihop sina krafter och det har de klubbarna gjort hittills, vilket andra mindre klubbar inte har lyckats med och då blir det tufft.

Rosengårds Jessica Wik deppar.

”Känns nästan overkligt”

Frågan är hur det blir för Rosengård? Bland annat kommer Malmö FF spela i elitettan nästa år med siktet på damallsvenskan. Når de dit kommer konkurrensen i staden bli ännu större.

Therese Sjögran tror i alla fall att Rosengård har vad som krävs för att lyckas förbli ett topplag de kommande åren och hon är mer än redo att ta sig an utmaningen.

– Jag tycker att vi gör saker på rätt sätt och vi har en fin ungdomsverksamhet. Sen kommer det ju inte bli så att vi vinner ligan varje år för konkurrensen kommer bli så mycket större. Vad ska man säga, vi har så mycket kunskap och vi har så mycket historia så det känns nästan overkligt att vi inte skulle finnas. Sen är det klart att det kommer att se annorlunda ut och vi kommer få fajtas ännu mer med de här storklubbarna. Att vi kommer finnas, ja, men på vilken nivå får vi se hur det blir. Jag ser ändå fram emot framtiden, det kommer bli en fajt och vi kommer behöva anstränga oss och det vet jag att vi kommer att lyckas med.