MFF:s danska stjärna om den omtumlande EM-upplevelsen

”Nära att mista ett liv och sedan få ett liv”

MALMÖ. EM-upplevelsen har varit omtumlande för Malmö FF:s danska mittfältare Anders Christiansen.

Tillbaka i den allsvenska vardagen beskriver han utmaningarna och glädjen.

– Det är klart att det var konstigt efter situationen med Christian (Eriksen). Jag blev själv pappa dagen efter. Det har varit mycket känslor, säger han.

Anders Christiansen dyker upp i spelargången efter segern mot Sirius. Han gjorde själv sista målet när Malmö FF vann med 4-0.

Målvakten Johan Dahlin kramar om honom länge. Mittfältaren har varit saknad.

Comebacken kunde inte blivit bättre. 30 minuters spel och mål trots punktmarkering av Nahom Netabay i Sirius.

Anders Christiansen ser lättad ut. Lutar sig mot väggen och medger att han är ganska tom faktiskt inombords. Han behöver tid för att landa.

Danmark gick till semifinal och förlorade där mot England efter en straff i förlängningen.

När den enorma chocken efter lagkamraten Christian Eriksens hjärtstopp i den danska EM-premiären lagt sig reste sig det danska laget och resan för truppens spelare har varit omtumlande.

– Först och främst har känts väldigt konstigt att komma tillbaka när man varit borta i sex-sju veckor. Att hitta in i rutinerna igen och träffa familjen, man har varit isolerad en så lång tid. Men det är också härligt.  Man har saknat familjen och sen när något sådant händer får man perspektiv på vad som är viktigt för en själv, vad man vill fortsätta att uppskatta och vilka värderingar man kanske ska släppa på lite, säger Anders Christiansen.

Hur väl känner du Christian Eriksen?

– Vi var inte bästisar, men vi känner varandra och vi har pratat med honom och vet att han mår bra. Jag tror man blir mer insiktsfull kring vad som är viktigt när man upplevt något så extremt som det här.

”Uppbackningen vi har fått har varit extrem”

Under mästerskapet, i dagarna efter traumat med Christian Eriksen, blev Anders Christiansen dessutom pappa till en liten flicka.

– Jag var tillsammans med henne i 16 timmar, sen har jag inte sett henne på tre veckor. Nu ska jag bygga en relation till henne. Man har upplevt något som varit så unikt och extremt, samtidigt har man missat sin dotters början av livet. Man var nära att mista ett liv och sedan få ett liv, konstaterar han.

Det låter tungt, men EM-sagan har också skapat enorm glädje och skänkt honom kärlek.

– Den uppbackning vi har fått i Danmark har varit extrem, genomslaget har varit enormt, något vi inte sett sedan -86 och -92. Man har känslomässigt upplevt ett helt liv de senaste sex veckorna. Vi var så nära finalen också.. Vi var besvikna på förlusten och det sättet vi förlorade på.

31-åringen fick inga EM-minuter med sitt landslag, men har tränat på bra och känner sig laddad för en höst med Malmö FF.

– Jag skulle hitta spelet och konditionen igen och det är en helt annan sak med publiken, atmosfären är annorlunda. Fotbollen är ingenting utan publik. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.