Mejla

Frasse Levinsson

Plusguide: Så bra är England och Italien – på allt annat än fotboll

Frasse Levinsson sätter plus på finalländerna

England och Italien ska spela EM-final på Wembley.

Men livet består av så mycket mer än bara fotboll.

Frasse Levinsson sätter plus på finalländerna.

HUMOR

England Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Eftersom gud var bakfull när han bestämde hur britterna skulle se ut tvingades de bli roliga för att kunna fortplanta sig. Och som de överkompenserade! De gav oss Monty Python, Fleabag och The Office. Det enda som står i vägen för full pott är att de även gav oss Mr. Bean.

Italien Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

I Italien är humorn ännu inte uppfunnen. Det varma klimatet och de vackra människorna skapade inget sådant behov. Om italienarna för en gångs skull behöver skratta nöjer de sig med att tänka på en cappuccino efter klockan tolv, parmesan till fisk eller en tv-kvinna iförd fler plagg än en bikiniunderdel och en bikiniöverdel.

KONST

England Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Att Banksy är Storbritanniens mest berömda konstnär talar väl för sig självt? Folks besatthet av vem som döljer sig bakom pseudonymen beror förmodligen på att de vill hitta honom och konfiskera hans sprayburkar så att klottrandet upphör för gott.

Italien Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Banksy hade inte ens kunnat dekorera museishoppen i Florens konstmuseum Uffizierna. Där finns målningar från Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci och Michelangelo. Den sistnämnda måste förresten haft en väldigt lång pensel när han gjorde takmålningen i Sixtinska kapellet. 

MAT

England Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

”Ska vi kanske köra en engelsk temakväll?” sa ingen som skulle bjuda på middag någonsin. Kanske för att britternas kulinariska experimentlusta upphörde efter att de bestämde sig för att äta bacon, ägg, blodkorv, bönor i tomatsås, stekt tomat, champinjoner och rostat bröd till frukost.

Italien Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Det finns inga engelska restauranger i Italien.

DRYCK

England Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Finns det någon mer meningslös dryck än te?

Italien Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Italien är världens näst största vinproducenter. Barolo! Nebbiolo! Sangiovese! Dessutom finns kaffe som är så starkt att man aldrig mer behöver sova.

MUSIK

England Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Inte ens den största idioten som läser den här tidningen behöver väl en förklaring till varför England är bättre än Italien på musik?

Italien Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Italiens musikhistoria rymmer storheter som Giuseppe Verdi och Antonio Vivaldi. Den senare är känd för att han döpte sitt mästerverk De fyra årstiderna efter den populära pizzan quattro stagioni. Båda skulle hursomhelst vända sig i graven om de tvingades lyssna på Måneskin.

KLÄDER

England

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

England är det enda landet i världen där man inte vet om en man i fiskehatt, linne och jeansshorts är på väg till ett skumparty eller sitt eget bröllop.

Italien Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

I Italien kan en illasittande kavaj eller en olycklig färgkombination bestraffas med tre månaders fängelse. Det är därför alla ser ut att jobba på skönhetsmagasin.

VÄDER

England Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Att britterna är kända för att åka på solsemester till Göteborg säger det mesta.

Italien Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jag håller med Umberto Eco om att solen alltid lyser i Italien.

TRAFIK

England Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Å ena sidan envisas britterna med att köra på vänster sida. Å andra sidan inspirerade dubbeldäckarna Morrissey att skriva ”There is a light that never goes out”.

Italien Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Trafiken i Rom är fullkomligt livsfarlig. De kvinnliga Vespaförarna med Bottega Veneta-väskor inklämda mellan benen har sina blodgrupper målade med läppstift på hjälmarna. Om Morrissey verkligen hade velat dö borde han åkt hit.

SEVÄRDHETER

England Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Vad finns det att titta på i England egentligen? En av landets mest populära attraktioner är ett gammalt övergångsställe. Vad mer? Big Ben? Towern? Det där parkeringshuset där Manchesterklubben Haçienda en gång låg? Nej, vykortsförsäljarna blir inte direkt miljonärer.

Italien Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Hela Italien är praktiskt taget ett enda stort konstverk. Vykortsförsäljarna kör Lamborghini.

HUVUDSTÄDER

England Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det pulserande nattlivet i London lockar tusentals livströtta svenska ungdomar att slå sönder spargrisen för att dela rum i lägenheter utan värme, vatten eller elektricitet. Men att stadskärnan är reserverad för de mest förmögna gör staden aningen själlös.

Italien Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Den som någon gång åkt till Rom utan att bryta ihop av stadens skönhet har inget hjärta. Därför är det mycket praktiskt att alla vägar bär till Rom.

TOTALT

England 26 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Italien 37 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

England uppfann fotbollen. Men Italien uppfann livet. Hade den här matchen avgjorts utanför planen hade engelsmännen inte haft en chans. Men det finns vissa elaka tungor som hävdar att resultatet på Wembley är viktigare än den här sammanställningen. Så vi får väl se vem som skrattar sist när finalen är färdigspelad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.