Paul Scholes: ”Även Lionel Messi skulle få problem i United”

Ikonen om den svåra situationen i Manchester United

avDaniel Sörensen

Han en av klubbens största spelare genom tiderna.

Men enligt Paul Scholes är det oerhört svårt för nya spelare att slå sig in i dagens Manchester United.

– Det känns som att alla spelare som kommer in har problem. Jag tror att om vi värvade Lionel Messi skulle även han få problem i laget, säger han.

Elva Premier League-titlar, två Champions League-triumfer och två gånger uttagen i årets lag i engelska ligan.

Med sina 718 matcher för Manchester United är Paul Scholes, 43, en av klubbens största profiler någonsin. Trots att han gick i pension för fem år sedan är han fortfarande aktiv inom idrotten, för tillfället som expert för BT Sport.

I en lång intervju med ESPN berättar han om hur det är att såga sin gamla klubb – ett United i kris med tränaren José Mourinho som ständigt ryktas få sparken – i tv, samtidigt som han är en passionerad supporter.

– Jag säger det som jag tänker. Jag hittar inte på någonting och jag är inte bra på att dölja hur jag känner. Om folk frågar mig om min åsikt så ger jag dem den, oavsett om jag har rätt eller fel. Jag är bara en frustrerad United-supporter, säger han.

Foto: Alberto Saiz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Lionel Messi.

”Saknas ett par världsklasspelare”

När han får frågan om vad han anser om dagens Manchester United påpekar han att klubben saknar en ordentlig spelregissör, en länk mellan mittfältet och anfallet.

– Jag hatar att säga ”när jag spelade så gjorde vi si och så”, men jag tittar på dagens trupp och jag tycker egentligen inte att det saknas kvalitet. Men det saknas ett par världsklasspelare som andra klubbar har.

Enligt Scholes spelar för många spelare på fel positioner och de spelare som klubben värvar slängs direkt in i hetluften och har svårt att acklimatisera sig.

– Det känns som att alla spelare som kommer in har problem. Jag tror att om vi värvade Lionel Messi skulle även han få problem i laget, säger han.

Skulle inte sparka Mourinho

José Mourinho är en jagad man och kritiseras varje vecka för de dåliga resultaten som klubben levererar för stunden.

Men Scholes tror att portugisen fortfarande har mer att ge, men han medger samtidigt att någonting inte riktigt stämmer.

– Det stora problemet ligger i prestationen och attityden. När man ser tillbaka på West Ham-matchen (1–3-förlust) såg det ut som att spelarna inte ville spela för José, men jag skulle inte sparka honom. Jag hoppas att det går att rädda upp situationen. Jag skulle vilja se José visa för folk att han fortfarande är en stortränare., säger han och fortsätter:

– Jag älskade att kolla på hans intervjuer förut, hans kaxighet. Jag tyckte att han var briljant, men den José är borta nu. Nu är det bara gnäll-José, vilket frustrerar mig. Han gnäller på sina spelare och på det han inte har. Men kolla på vad han faktiskt har. Han säger fortfarande att han är den bästa tränaren, men han måste bevisa det nu.

Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Paul Scholes.

”De skrattar åt oss”

För tio år sedan var Manchester United bäst i England, Europa och även i världen (vann VM för klubblag 2008). I dag är klubben i samma sits som rivalerna Liverpool och Manchester City var i då.

– Vi kollade på de klubbarna och skrattade åt att de bytte tränare och spelare varje år och aldrig lyckades med någonting. Det känns nu som att vi har blivit LIverpool eller City.

– Min känsla är att fansen till de lagen tittar på oss nu och skrattar som vi gjorde åt dem för flera år sedan. För att vara ärlig så gör de klubbarna allting rätt just nu. De tog in världens bästa tränare och personal som värvar bra spelare. De har hittat sitt spelsätt, säger Paul Scholes.

ARTIKELN HANDLAR OM