Allsvenskan i fotboll

Nya agentlistorna ska hindra de olagliga spelaraffärerna

Av: 

Michael Wagner

Martin Dahlin, Nina Wetterström och Alhaji Jeng.

Foto: TT, ELVIRA PIHL

FOTBOLL

Polisen slog larm om att kriminella nästlat sig in bland svenska spelarövergångar.

Nu har Svenska Fotbollförbundet återinfört en slags licensiering av agenterna.

– Klubbarna, och spelare som går till svenska föreningar, får bara göra affärer med godkända spelarförmedlare, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

I somras öppnades möjligheten för rådgivare och spelaragenter att ansöka om att bli ”registrerade förmedlare” hos Svenska Fotbollförbundet.

Sedan en tid tillbaka listas på SvFF:s hemsida 40 agenter som uppfyllt kraven: man måste betala en årlig avgift på 15 000 kronor, ha en gällande ansvarsförsäkring och skicka in ett utdrag från brottsregistret som visar att den sökande har ett oklanderligt rykte och inte är dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet.

Dessutom skriver agenten/spelarförmedlaren under ett 17-sidigt dokument med regler som man förbinder sig att följa vid spelartransfers.

19 av de 40 registrerade spelarförmedlarna gick dessutom 8 oktober igenom en endagsutbildning hos SvFF som gör att de även kan kalla sig certifierade och de är därmed även godkända att förmedla avtal för spelare som är yngre än 18 år. 

Alla affärer ska redovisas

– I samma digitala verktyg som man gör sin ansökan om att få bli registrerad förmedlare (agent) ska man sedan även rapportera alla affärer man genomfört oavsett om man representerat en spelare eller en klubb, säger Tibell.

När kan ni kräva att en agent/spelarförmedlare ska vara registrerad och godkänd av förbundet?

– Vi har jurisdiktion över Sverige. När en förmedlare företräder en svensk klubb eller en spelare som skriver ett avtal med en svensk förening så faller man under vårt regelverk. 

– Hjälper man en svensk spelare att skriva kontrakt med en tysk eller engelsk klubb till exempel så är det tyska och engelska regelverket som gäller i de fallen, säger Tobias Tibell.

De nya skärpta svenska kraven på registrering av spelarförmedlare/agenter började gälla 15 juni i år och går längre än Fifas reglemente.

– Vi har valt att införa ett nytt regelverk bland annat mot bakgrund av de alarmerande rapporter som vi fått från polisen om hur det ser ut på den här marknaden – att regelverken inte efterlevs och att det finns aktörer som inte är där för spelarna och föreningarnas bästa.

Fifa följer efter?

För bara några veckor sedan aviserade även Fifa att man kan komma att återinföra strängare globala regler för fotbollsagenterna.

– Det har kommit ett förslag inom Fifa där det finns med licensiering av agenter som en åtgärd. När polisen vintern 2017 uppmärksammade oss om de problem som fanns på den svenska förmedlarmarknaden så tyckte vi inom Svenska Fotbollförbundet att vi skulle vidta åtgärder direkt för att skydda de svenska spelarna och klubbarna. Vi kunde inte gå och vänta på några beslut från Fifa som vi inte visste när de skulle komma, säger Tobias Tibell.

2017 såldes spelare inom och från allsvenskan för 332 miljoner kronor där det i en mycket stor utsträckning var agenter delaktiga i affärerna.

Det är vanligt att rådgivaren/agenten/förmedlaren får en slags provision som motsvarar 3-5 procent av spelarens totala avtalsvärde vid ett klubbyte.

Under fjolåret var den genomsnittliga spelarlönen för en allsvensk spelare drygt 104 000 kronor i månaden, enligt SvFF:s statistik.

– Spelare som går till svenska klubbar och svenska klubbar får bara göra affärer med förmedlare som vi har registrerat och godkänt. Om man är spelare och under 18 år så är dessutom kravet att förmedlaren man jobbar med också är certifierad. 

Kan döma ut höga böter

– Förhoppningsvis är listorna en hjälp för spelare och klubbar som blir kontaktade av personer som vill företräda dem. Man kan snabbt och enkelt kolla på vår hemsida om han eller hon är behörig att ha de här uppdragen, säger Tibell.

Vad kan ni i förbundet göra om ni upptäcker att spelare eller klubbar använder förmedlare som inte är godkända?

– Då är det ett brott mot regelverket och vi kan döma ut böter. Det har vi gjort tidigare bland annat när klubbar betalt ut ersättningar till agenter när det har rört sig om övergångar för underåriga spelare. Vi har exempel på bötesbelopp på upp till 350 000 kronor. 

Kan ni bestraffa spelarförmedlare/agenter som inte är godkända om de gör spelaraffärer?

– De är inte inom vår jurisdiktion. Vi hoppas att spelarna och klubbarna blir medvetna om att de bara ska jobba med godkända aktörer. 

Tidigare polis utreder för förbundet

Det är inte bara via de nya hårdare agentreglerna som SvFF försöker sanera marknaden för spelarövergångar.

– Vi har anställt en utredare på förbundet, Alexander Wigfors som är före detta polis, och han ska jobba både med utredningar kring matchfixningsärenden och misstänkta felaktigheter vid övergångsaffärer, säger Tobias Tibell. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnagenten: ”Jag är på en annan nivå”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll