Kan slå publikrekord när AIK kan bärga guldet

Biljettchefen: ” Vi öppnar upp fler sektioner hela tiden”

avDaniel Sörensen, Malin Wahlberg

På söndag har AIK chansen att ta sitt tolfte SM-guld någonsin.

Biljetterna till hemmamötet med Sundsvall går åt i en rasande takt och nu kan klubben slå publikrekord på Friends Arena.

– Det är ett enormt tryck, säger biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg.

49 034 personer såg Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby på Friends arena den 23 september.

I mötet med Gif Sundsvall på Friends arena på söndag hoppas AIK säkra SM-guldet, och de räknar med att göra det framför ögonen på årets näst största hemmapublik. Biljetterna till matchen har hittills gått åt som smör i solsken och i skrivande stund har över 40 000 stolar sålts ut.

Nu hoppas AIK på publikrekord.

– Jag sa 44 000-45 000 först men med tempot som är nu… Vi har sökt tillstånd för 51 500 och det är väl ungefär målsättning, säger klubbens biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg.

Det nuvarande rekordet för fotboll slogs när Sverige mötte Luxemburg i VM-kvalet i oktober 2017. Då såg 50 022 personer matchen.

– Vi är redan supernöjda. Inramningen kommer bli fantastiska. Men att få en slutsåld arena och kunna slå vårt eget rekord på Friends Arenan. Med 51 500 är vi uppe och nosar på Sverige-Luxemburg och det är så klart roliga triggers. Men i grund och botten gäller den här matchen så mycket annat, säger Söderberg.

Beredda på planstormning

Vid vinst mot Sundsvall är marginalen ned till jagande IFK Norrköping för stor för att östgötarna ska kunna komma ikapp. Trots att försäljningen rullar på i hög fart finns det biljetter kvar till vad som förmodas vara AIK:s ”guldmatch”.

Men kanske inte länge till.

– Det är ett enormt tryck. Vi sålde nästan 1 000 i timmen från Östersundsmatchen fram till morgonen efter. Det är makalöst, säger Söderberg.

Vad kommer egentligen hända om AIK vinner guldet på söndag? Folk lär väl springa in på planen?

– Det får vi förmoda. Historien talar väl för det. Men vår målsättning är alltid att ha ett säkert och tryggt arrangemang.

Hur känns det inför söndag?

– Jag hinner inte känna så mycket faktiskt, tempot nu är fantastiskt. Det är en ynnest att få vara del av det här. Oavsett vad som händer är det här en period i livet man kan berätta om för barnbarnen, säger Fredrik Söderberg.

Den största publiksiffran någonsin noterades den 2 juli i somras då hela 57 520 människor såg rapparen Eminem uppträda.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
AIK-publiken.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Milosevic och Rasmus Lindkvist.
ARTIKELN HANDLAR OM