Mejla

Patrik Brenning

Vi måste återanpassa våra fotbollsstjärnor

Är inte fungerande samhällsmedborgare

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Cristiano Ronaldo har precis betalat nästan 200 miljoner kronor för att slippa fängelse efter att ha blåst spanska skolor och sjukhus på mångmiljonbelopp.

Hans kollega Emiliano Sala har precis försvunnit över Engelska kanalen med sitt privatplan och befaras död.

Så vad gör Ronaldo? Han tar en glad selfie i sitt privatplan så klart.

Så vad gör jag? Jag tänkte försvara honom.

Cristiano Ronaldos osmakliga bild har väckt reaktioner men jag är inte säker på att vi nödvändigtvis ska tolka publiceringen som att den portugisiske fotbollsstjärnan är ett monster (det finns andra bevis på det). Jag tror det här handlar om något annat.

Jag tror inte Ronaldo lade upp bilden med illvilja. Jag tror helt enkelt inte att han förstår bättre. Jag tror att han blivit så verklighetsfrånvänd att han inte begriper den värld som pågår runtomkring honom och det är inte särskilt svårt att förstå varför.

Betala så löser sig allt

Under sitt vuxna liv har Cristiano Ronaldo fått veta att han är världens bästa fotbollsspelare fem gånger. Han har också lärt sig att alla andra är avundsjuka på honom för att han (i hans egna ord) är ”snygg, rik och bra”. Dessutom har han fått lära sig att allt det här gör att han inte bara står över alla oss andra vanliga medborgare – utan dessutom över hela rättssamhället.

Det spelar ingen roll om du är anklagad för våldtäkt eller åtalad för skattebrott. Det är bara betala så löser sig allt. Läxan är med andra ord att ingen av dina handlingar får några som helst konsekvenser om du bara är känd och har tillräckligt mycket pengar.

Ronaldo har hittills vad mycket pekar på lyckats betala sig ur en våldtäktsanklagelse (tillsvidare i alla fall) och två fall av skattebrott. Att lösa det mest allvarliga skattebrottet kostade honom 195 miljoner kronor – vilket visserligen är 85 miljoner mer än det påstås att portugisen betalade för vårdnaden av sin första son men ändå inte särskilt kännbart för en person som tjänar 300 miljoner om året. Exklusive sponsoravtal och kapitalvinster.

Men det här handlar inte bara om Ronaldo. Det här handlar om en fotbollsrörelse som verkar föda verklighetsfrånvända, och oroväckande ofta kriminella, människor?

Vi kan för enkelhetens ta tre killar från topp fem i förra årets Ballon d'Or-omröstningen som exempel. Ettan Luka Modric har fällts för skattebrott och stått åtalad för mened, tvåan Cristiano Ronaldo har fällts för skattebrott och utreds för våldtäkt och femman Leo Messi har även han fällts för brott mot de spanska skattelagarna. (Ni Ronaldo-fanatiker kan sluta fila på era arga ”du älskar Messi-mail nu”.)

Men alla har betalat, gått fria och klivit ut på fotbollsplanen igen till hejarop och jubel som några av planetens mest hyllade människor.

En människa förmår inte att balansera det”

Jag är helt för att fotbollsspelare ska prisas för sina insatser då de fungerar som viktiga förebilder i vår kamp för att få våra barn att motionera. De förtjänar också en riklig belöning då alla med minsta insyn i fotbollsstjärnornas liv förstår vilka uppoffringar de gör, riskerna de tar och allt de försakar.

Men när vi hyllar dessa fortfarande mycket unga människor som några slags supermänniskor och ersätter dem så rikligt att det måste tolkas som att deras insatser på jorden är mycket viktigare än alla sjuksköterskors, lärares och polisers så kan vi kanske inte förvänta oss att de ska bli som alla oss andra. Du kanske inte kan vara en fungerande samhällsmedborgare på samma gång som du förväntas vara allas utomgalaktiska superstjärna.

Mycket tyder i alla fall på att många fotbollsspelare inte förmår att balansera de två sakerna på samma gång. Men vad ska vi då göra? Låsa in dem i fängelser?

För samtidigt är det ju vi som genom vår kärlek till fotbollen varit med och skapat de här människorna. Därmed bär även vi ett ansvar för den här situationen och kanske är det dags att vi tar det. Kanske är det dags att vi hämtar tillbaka idrottshjältarna till jorden igen.

Jag tänker att det är lite som när en cirkus låser in ett lejon och lär dem att göra massa konster. Du kan inte bara låsa upp buren sen igen och tro att lejonet ska kunna klara sig i det vilda. Du måste återanpassa lejonet.

Någonstans tror jag att vi måste börja återanpassa våra fotbollsstjärnor igen. Innan det går käpprätt åt helvete.

Det finns mer oskyldiga exempel på fotbollsspelarnas verklighetsfrånvända sida också. Ta till exempel Manchester United-stjärnan Paul Pogba som i veckan råkade störa ett äldre par på ett tåg. Vänlige Pogba insisterade då på att paret skulle ta en bild med honom som kompensation. Trots att de inte hade en aning om vem han var.

Läs gärna Twitter-tråden från parets son här!

Cristiano Ronaldo får kritik för selfie i sitt privatplan.
Foto: Luca Bruno / TT
Cristiano Ronaldo får kritik för selfie i sitt privatplan.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.