”Barça ville inte köpa – jag övertalade dem”

FOTBOLL

Cruyff erkänner efter påhoppen

Barcelona-legendaren Johan Cruyff har gång efter annat kritiserat Zlatan Ibrahimovic i media sedan svensken lämnade Barcelona i somras.

Men nu säger holländaren att Barças president Joan Laporta aldrig ville köpa svensken och att han var med och övertygade spanjoren att genomföra affären.

– Laporta var den som förlorade när de riktiga syndabockarna är Txiki, Pep och jag själv, skriver Cruyff i sin spalt i El Periódico de Catalunya.

Barcelona bytte sommaren 2009 bort skyttekungen Samuel Eto'o, mot kameruanens vilja, för att få Zlatan Ibrahimovic. Men efter ett halvår hände något i relationen mellan Ibrahimovic och managern Pep Guardiola.

”Ett ganska besvärligt barn”

29-åringen såldes som bekant till Milan i somras och har efter det kritiserats hårt av Barça-legendaren Johan Cruyff, som hade en viktig rådgivande roll inom klubben. Holländaren har bland annat sagt att Zlatan “inte klarade att anpassa sig” och till TV4 att svensken är “ett ganska besvärligt barn”.

Men nu berättar Cruyff att han själv är en av de huvudansvariga till att Ibrahimovic köptes 2009. President Joan Laporta, som nu lämnat klubben, ska ha velat behålla Eto'o men övertygades av Cruyff, sportchefen Txiki Begiristain och managern Pep Guardiola.

”Inte världens bästa med Ibra”

– Laporta var den som förlorade när de riktiga syndabockarna är Txiki, Pep och jag själv. Vi övertygade honom om att sälja Eto'o, för att ersättas av Ibrahimovic, och när vi insåg att vi gjort ett misstag litade vi till försäljningen av svensken, skriver Cruyff i sin spalt i El Periódico de Catalunya.

I somras värvades David Villa från Valencia för att ersätta svensken och så här långt har det köpet varit en succé. Cruyff beskriver nu anfallsbytet som ett steg framåt för klubben.

– Vi gav också vårt stöd till köpet av Villa. Vi tog ett steg tillbaka för att ta två steg framåt.

– Resultatet vet alla. Ett misslyckande ekonomiskt men en full sportslig succé. Vi har det bästa laget i världen. Med facit i hand kan alla dra slutsatsen. Om vi inte köpt Villa utan haft kvar Ibra hade vi inte haft Villa eller världens bästa lag.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga