Hansson redo för VM

FOTBOLL

”Blir besvikna om vi blir extrateam”

GÖTEBORG. Genrepet är avklarat, nästa match tänker Martin Hansson döma i VM.

Han åker till Sydafrika med mycket gott humör.

– Jag såg två hands i dag, så det var hundra procent…, säger han skämtsamt.

Foto: Klicka på bilden för en större version!

Martin Hansson och hans kollegor Henrik Andrén och Stefan Wittberg pustade ut i den lilla varma domarrummet på Rambergsvallen i går.

Matchen Häcken–Kalmar FF (1–1) gick utmärkt, även om Kalmars tränare Nanne Bergstrand ville ­veta varför Hansson dömde bort målet som mittbacken Tobbe Carlsson stötte in.

– Han såg en arm uppe i målvaktens ansikte, säger Nanne Bergstrand.

Straffen som Häcken fick var det inga diskussioner om, inte heller de två handssituationer som Martin Hansson blåste för.

Just de skojade han med Sportbladet om efteråt.

– För en gångs skull upptäckte jag den, den första. Sen var en till, så jag såg två i dag…

Distans till missen

Han ler gott. Martin Hansson har kanske mer distans än många andra till misstaget i playoff-matchen till VM mellan Irland och Frankrike i november när hans team missade att Thierry Henry tog bollen med handen innan han spelade fram till Frankrikes kvittering.

Nu är både Hanssons team och Frankrike i VM. Martin Hansson är van att påminnas om misstaget, men övertygad om att det inte påverkar hans chanser till att döma i VM.

– Hade jag varit utknockad på grund av den situationen hade vi inte varit med bland de här tio teamen. Om man ser till den matchen var omdömet vi fick att det var den bästa domarinsatsen på fem år, frånsett handsen, säger han.

Vill inte bli reserv

Avresan till Sydafrika går den 2 juni. Den 4–5 juni har domarna kurs och sen tillsätts matcherna. Det finns tio team från Europa, nio är garanterade matcher enligt Hansson. Ett blir reservteam.

– Vi blir besvikna om vi blir extrateam. Men under VM i Tyskland var det brukligt att alla fick någon match till slut ändå, säger han.

Hur väl står ni er mot de andra teamen?

– Det vet jag inte. De har ingen förrankning, utan ­alla kommer ner med samma förutsättningar och så ser man hur det går i matcherna.

Vilka är era förhoppningar, en match direkt?

– En match omgående hoppas vi på, det vore jobbigt att gå och vänta hela tiden. Men blir det så får vi ha lite kul. Vi har oerhört kul tillsammans och gjorde vår första turnering 2003.

ARTIKELN HANDLAR OM