Storägaren AEG överger Bajen

FOTBOLL

Klubbens ledning sågar Anschutz: ”Svåra att ha och göra med”

Mitt i Hammarbys ekonomiska kris vänder räddaren från 2002, Anschutz Entertainment Group, klubben ryggen.

Storägaren kommer i stället för nyinvesteringar att minska sitt innehav i bolaget och får nu hård kritik från klubbens ledning.

– De har varit ett av problemen. De är bara intresserade av att driva nya Söderstadion och hela Globenarenan, säger Hammarbys Fotbolls styrelseordförande Henrik Wesslén.

Foto: KRIS Storägaren Anschutz kommer inte att hjälpa Hammarby ur den ekonomiska krisen. I stället planerar företaget att minska sitt ägande i klubben.

Degraderingen till superettan har varit kostsam för Hammarby. Klubben förbereder nu en nyemission för att rädda fotbollssektionen från konkurs.

– Om vi inte får ett tillskott på 9–10 miljoner inom ett halvår får vi stora problem, säger styrelseordförande Henrik Wesslén.

”Inte en spänn till”

Men storägaren Anschutz Entertainment Group (AEG) kommer inte att hjälpa klubben igen. Bolaget har i två omgångar (2001 och 2004) räddat Hammarbys ekonomi och investerat totalt 21,5 miljoner för 49 procent av aktierna.

– De har sagt väldigt tydligt att inte en spänn till. De tycker att de redan har lagt in lite för mycket pengar, säger Wesslén.

Mitt i krisen är i stället företaget på väg att minska sitt intresse i klubben. I den kommande nyemissionen har AEG gått med på att spä ut sitt aktieinnehav och därmed minska sin ägarandel från dagens maximala 49 procent.

Kritiker har tidigare hävdat att företaget bara utnyttjat en billig chans att köpa in sig i Hammarby för att komma åt driften av arenaområdet kring Globen. Den kritiken bekräftas nu av stockholmsklubben.

– De har varit, och är, bara intresserade av att driva nya Söderstadion och hela Globenarenan. Det är det som ligger bakom deras intresse i Hammarby överhuvudtaget, säger Henrik Wesslén.

Brist i kommunikationen

Styrelseordföranden avslöjar också ett missnöje gentemot AEG.

– De har varit ett av problemen. Det är ett amerikanskt företag, med europakontor i Tyskland. De har dessutom bara en representant i Sverige. Kommunikationsmässigt har det varit ganska svårt att ha med dem att göra.

Att AEG skulle dra sig ur helt är dock inte troligt. Anledningen är att det fortfarande finns pengar att tjäna. Företaget håller just nu förhandlingar med Stockholms Stad om att få ha hand om bokningarna på den nya arenan intill Globen.

”Matcherna drar in pengar”

– Jag tror att, eftersom de är villiga att se sitt innehav späs ut, ändå gärna vill ha en representation i Hammarby för att vi ska spela på den nya stadion. Där kommer Hammarbys matcher vara den säkra kakan som drar in mest pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM