Hårda kritiken: ”Inte tillräckligt bra”

avMichael Wagner

FOTBOLL

Om en vecka spelar herrlandslaget mot Peru i Göteborg.

I framtiden kan det bli fler matcher som inte spelas på Friends. Missnöjet mot underlaget är stort bland landslagsspelarna.

– Gräsmattan är inte tillräckligt bra för att ett landslag ska spela här, säger Andreas Granqvist.

0-0-matchen mot Danmark var kanske inte den bästa lördagsunderhållningen, men en liten delförklaring var Friends gräsmatta som inte gav de optimala förutsättningarna efter en träningsvecka i Båstad på fint underlag på Örebäcksvallen.

– Den var inte den bästa, Båstad var lite bättre. Vi kunde rulla bollen lite då och då, men inte mycket, säger vänsterbacken Martin Olsson.

Problemet med gräsmattan på nationalarenan för herrlandslaget har i princip funnits sedan hösten 2012 när Friends invigdes.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm

Men spelarna börjar bli luttrade. 

Emil Forsberg:

Hur var gräsmattan mot dig som är en lite mer teknisk spelare?

– Ibland är det lite så där. Det är något man är van vid hittills, säger Leipzigmittfältaren.

”Tråkigt för AIK”

Mest frispråkig och kritisk är landslagets lagkapten.

– Planen var inte jättebra men vi börjar bli vana vid det här på Friends. Den tog rätt så hårt i benen. Båstads träningsplan var bättre än Friends. Det är märkligt men det är så det har sett ut här i några matcher, säger Andreas Granqvist.

– Det är lite märkligt att vi inte får ordning på det. Jag hörde att de hade bytt gräs för några dagar sedan. Jag vet inte vad jag ska säga.

Lagkaptenen lider även med klubblagen som måste spela på arenan och menar att inte underlaget inte är tillräcklig bra för landskamper:

– Det är tråkigt och framför allt för AIK som spelar här varannan vecka. Men jag vet inte vad vi ska skylla på. Om det är för att det är olika aktiviteter mer än bara fotboll här på Friends eller om att solen inte kommer in?

Ska spela i Göteborg

– Gräsmattan är inte tillräckligt bra för att ett landslag ska spela här.

– De gör sitt bästa. Den ser kanske grön och fin ut från pressläktaren, men den är inte lika fin när man är där nere och spelar, säger Granqvist.

Nästa veckas genrep mot Peru spelas på nya Ullevi i Göteborg och det menar ”Granen” är bra av fler anledningar.

– Jag tror att folket i södra delen av Sverige uppskattar att vi spelar någon annanstans. Det är inte alltid så lätt att ta sig upp till Stockholm.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Sveriges matcher i fotbolls-VM 00:13