”Lagerbäck och Zlatan löser snart det här”

FOTBOLL

Gudjohnsen i exklusiv intervju

BARCELONA. Eidur Gudjohnsen, 28, gör succé i Barcelona.

Sportbladet har träffat Islands megastjärna för en exklusiv intervju inför EM-kvalet på onsdag.

 Här berättar han om livet i världens bästa klubblag och varför han tror att Spanien missar EM – och han sågar Lasse Lagerbäcks hårda regler.

–?Ingen behöver säga till oss vuxna män vad vi ska göra eller när vi ska sova, säger han.

Sportbladet var på plats på Camp Nou och träffade den isländske fotbollsguden innan den svenska fullträffen mot Spanien i helgen.

 Trots att Eidur Gudjohnsen har många år kvar på högsta nivå beskrivs han redan som landets bäste spelare genom tiderna. Nu väntar storebror Sverige på hemmaplan och Gudjohnsen har svenskarnas senaste visit i färskt minne (VM-kvalet 13 oktober 2004).

Sverige går vidare

–?Vi fick en rejäl fotbollslektion. Sverige spelade fantastiskt, vann med 4–1 och vi hade inget att sätta emot. Så vi är glada om vi lyckas ta en poäng den här gången, säger den kraftfulle anfallaren med tydlig brittisk accent efter sina åtta år i England.

Hur bra är det isländska landslaget?

–?Vi har många duktiga killar och ett bra lag när vi får allt att stämma. Mötet med Nordirland i den första kvalmatchen (3–0-seger borta) är ett sådant exempel. Vi spelade kompakt och ställde om snabbt. Det är så vi måste spela mot en toppnation som Sverige om vi ska ha någon chans. Mot Danmark (2–0-förlust hemma) missade vi små detaljer som fick stor betydelse. Med lite flyt kunde vi fått oavgjort.

Vilka två lag går vidare från gruppen?

–?Sverige och Danmark.

Inte Spanien?

–?Nej, de förlorade ju mot Nordirland och det vore kul om två skandinaviska lag tar sig till EM. Både Sverige och Danmark ser riktigt starka ut. Vi får slåss om platserna bakom de tre stora. Det var lite otur att vi hamnade i en så svår grupp.

Känner du till skandalen i Sverige när Ibrahimovic, Wilhelmsson och Mellberg skickades hem?

–?Ja, det är klart att jag hört en del om det. Trist att något sådant ska behöva hända.

Hur tycker du att Lasse Lagerbäck hanterade situationen?

–?Jag känner ju inte till de exakta detaljerna, men rent generellt tycker jag, och det här är min personliga åsikt, att en tränare måste lita på sina spelare och ge dem större friheter. Ingen behöver säga till oss vuxna män vad vi ska göra, vad vi ska äta, eller när vi ska sova. Vuxna män vet också vad man kan tillåta sig att göra.

Vanliga människor

–?Vi är professionella och gör vad som krävs för att förbereda oss på bästa sätt. Det är inte alltid nödvändigt att vistas på hotellet hela tiden inför en landskamp. Jag tycker att tränaren ska låta spelarna få vara vanliga människor och uppföra sig som sådana.

Så det var rätt av dem att strunta i den överenskomna tiden?

–?Nej, det säger jag inte. Om alla ska vara på hotellet en viss tid måste man självklart respektera det. Vi har liknande föreskrifter i det isländska landslaget. Men jag tycker att reglerna borde vara mer flexibla. Det skulle alla tjäna på.

Vad tycker du om att Zlatan Ibrahimovic bojkottar landslaget?

–?Jag är säker på att han och förbundskaptenen snart kan ta varandra i hand och lösa problemet. Men givetvis tycker jag att man borde spela för sitt land om man blir kallad. Zlatan kan nå den absoluta toppen om han själv vill och har den rätta inställningen. Men det är ju tacksamt att han inte är med mot oss så klart. Det underlättar en del.

Varför lämnade du Chelsea i somras?

–?Jag tog ett snack med Mourinho (José, tränaren) och vi kom fram till att det var bäst för mig att gå vidare. Vi skiljdes åt som vänner och jag ångrar inte att jag skrev på för Barcelona. En underbar stad och ett fantastiskt lag.

Vad är skillnaden mellan tränarna Frank Rijkaard och Mourinho?

–?De är så olika man kan bli. Rijkaard är lugn och sansad och pratar inte i onödan. Mourinho gapar och skriker hela tiden, haha. Han är en kul kille och mediebilden av honom är inte helt korrekt alla gånger. Men träningarna här är upplagda på ungefär samma sätt som i London.

Och nu ska ni snart möta Chelsea i Champions League.

–?Ja, jag visste att det skulle bli så redan innan lottningen. Det var oundvikligt med tanke på att klubbarna har stött på varandra de senaste två säsongerna och att jag precis bytt lag.

Drömstarten

–?Det kändes ganska självklart. Det blir naturligtvis en speciell match för mig och jag ser fram emot den.

Du fick en drömstart i Barcelona.

–?Ja, jag gjorde det avgörande målet i ligapremiären mot Celta i slutminuterna. Skönt att man direkt fick visa lagkamraterna och supportrarna vad man går för.

Varför gillar du inte att bli jämförd med Henrik Larsson?

–?Jag vill bara få uppskattning här i Barcelona för den fotboll jag presterar. Men Larsson är värd alla hyllningar. Han är fantastisk och jag förstår om folk ser likheterna. Båda är från Norden, vi har samma tröjnummer och jag kom till klubben när han flyttade hem. Men som spelare är vi helt olika, säger Eidur Gudjohnsen. 

Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM