Allsvenskan i fotboll

Wennman: Kryssen spökar för Elfsborg

Av: 

Zendry Svärdkrona

FOTBOLL

GÄVLE

Oavgjort igen, två tappade poäng i guldjakten, så vad kallar man Elfsborgs nuvarande tabellrad?

Arkiv X, kanske.

Alla onödiga kryss måste få boråsarna att tro på spöken.

18 matcher spelade nu och Elfsborg har bara förlorat en enda (mot Gefle hemma), det borde borga för en allsvensk serieledning så det bara sjunger om det.

Men det är alltså det här med alla X på kupongen.

Nio stycken totalt, hälften av matcherna, varav man i minst fyra av fallen kan påstå att Elfsborg spelat så bra att laget varit värt segern.

Och sällan har det väl spökat som i går:

1-1 på Strömvallen måste ha känts som ett dåligt skämt för Anders Svensson och kompani. Det fanns ju bara ett lag på planen - och ändå missade de gulsvarta chansen att gå upp i serieledning.

Det hade till och med kunnat bli en fräck hemmakupp värre än Det Stora Tågrånet:

När det bara vara två minuter kvar missade Rene Makondele en straff. Hade den gått in antar jag att Gefles spelare hade lämnat arenan med jackorna över huvudena, rodnande av skam.

"Kryss mig i arslet"

Jag stötte ihop med Mathias Svensson efteråt och han såg som alla andra elfsborgsspelare ut att vilja skrika "kryss mig i arslet".

- Jaha, då får man åka hem besviken igen. Det är klart att vi borde ha avgjort det här. Hur många avslut hade vi den här gången? 28?

Det rätta svaret var 23, mot Gefles bara 10, och ändå var det alltså nära att det blev torsk i slutminuterna.

- Det var tur att våran målvakt (Johan Wiland) kunde läsa Makondele så lätt. Han såg att Makondele tittade ner i det vänstra hörnet hela tiden, redan när han la upp bollen på straffpunkten, och chansade förstås åt det hållet.

Wilands räddning intill stolpen var elegant (även om straffen var för lös) och kanske kommer den att bli oerhört viktig i slutstriden.

En poäng är i alla fall en poäng - även om det borde varit tre.

- Jag håller nog fortfarande Elfsborg som favorit till SM-guldet, trots att AIK också ser mycket starkt ut. Två väldigt bra lag, sa Gefles tränare Per Olsson.

Det kändes lite lustigt att höra det eftersom det märkliga Gefle IF tagit fyra poäng mot Elfsborg och två mot AIK. Plus att GIF missat avgörande straffar i slutminuterna mot båda lagen.

Men fotbollen, åtminstone den allsvenska, är numera så disciplinerad och taktiskt styrd att ingen vinner nånting på beställning. Gefle har några spelare som inte är värda att knyta skosnörena på såna som Anders Svensson, Mathias Svensson, Stefan Ishizakli och Samuel Holmén - det var verkligen en smått genant utspelning emellanåt i går - men med envishet och tålamod och en gnutta tur kan det ändå räcka till poäng.

Hugosson lysande

Gefles målvakt Mattias Hugosson var i mina ögon helt lysande, och detsamma måste sägas om mittbackarna Magnus Wikström och Thomas Hedlund.

- Dom är jävligt stora och starka, jobbiga att möta, sa Mathias Svensson.

Och han har ändå brottats med en del neanderthalare i Premier League.

Mathias skulle möjligen själv ha önskat sig fler inlägg från kanterna, men det blev mer tekniskt finlir och instick i mitten från en utmärkt Anders Svensson, och med "normal" utdelning hade Elfsborg gjort tre, fyra mål.

- Det här med att inte kunna avgöra matcherna...det börjar tära lite på oss, erkände tränaren Magnus Haglund.

Boråsarna spelade så fin fotboll att hela Strömvallen charmades i den varma höstsolen, men nu är det dags att plocka fram effektiviteten också.

Ska det bli allsvenskt guld finns det inte plats för ytterligare ett X i arkivet mot Häcken i nästa omgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Elfsborgs tre tunga poängmissar

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll