”Jag mår väldigt dåligt just nu...”

FOTBOLL

Kritiken, konflikterna, kaoset – därför lämnar Baxter HIF

1 av 2 | Foto: Sportchefen Bosse Nilsson.

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG. Stuart Baxter har kritiserat Helsingborgs IF för att sakna klubbkultur, tydlig arbetsfördelning och klara mål.

Samtidigt har Baxter fått intern kritik för hur han lett laget, dels i match – men allra mest för sättet laget tränat på.

När Baxter fyra minuter efter matchen mot Bordeaux sade upp sig var det ett allt annat än impulsivt beslut.

Det började så vackert.

Henrik Larsson återvände hem sommaren 2006, Stuart Baxter tog över laget och Helsingborg klättrade från nionde plats rakt in i den allsvenska guldstriden.

Veckan efter allsvenskans slut tog man hem Svenska Cupen och det var meningen att 2007 – året då HIF fyllde 100 år – skulle få guldkant.

Det fick sorgkant.

Klubbens störste externe finansiär, Bengt Adolfsson, hoppar i februari av sitt uppdrag som vice ordförande efter en konflikt med andra styrelsemedlemmar.

Stuart Baxter reagerar förvånat, han påstår sig då inte ens veta vem Bengt Adolfsson är eller att han till stor del legat bakom finansieringen av Henrik Larsson-värvningen.

Samtidigt är det kaos i HIF:s spelartrupp.

Spelare går – Baxter frustrerad

Målkungen Luton Shelton säljs till Sheffield United, Andreas Granqvist lånas med försäljningsoption ut till Wigan och Henrik Larsson hyrs ut till Manchester United.

Hemma i Helsingborg tvingas Stuart Baxter bygga ett nytt lag, utan storstjärnan Larsson som återvänder till Sverige först tre veckor innan allsvenskan sparkar igång. Baxter är frustrerad. Han får inte de ersättare han vill ha, däremot dyker det gång på gång upp nykomlingar som Baxter inte känner till.

Bland annat har sportchefen Bosse Nilsson i samråd med styrelsen köpt brassen Ze Rony, efter en enda träning inser Baxter att nyförvärvet inte kommer att spela allsvenskt för HIF och brassen lånas ut till Örgryte.

Resultaten i allsvenskan har samtidigt allt annat än guldglans.

Under sommaren tar klubben hjälp av psykolog för att lyfta spelarna, Bengt Adolfsson hotar att stämma klubben och Stuart Baxter uppges vara klar för norska Vålerengen. Samtidigt säljs Babis Stefanidis – en spelare Baxter kämpat för att behålla – till Malmö FF och Sten-Inge Fredin ryar om att lokalpressen ”bara letar negativa nyheter om HIF”.

Innan augusti är över har Andreas Jakobsson meddelat att han slutar, Fredrik Björck sålts till Elfsborg och mittfältaren McDonald Mariga släppts till Parma. Andreas Dahl skriver på för danska Nordsjälland och Marcus Lantz värvas från Bröndby.

Lantz blir den åttonde spelaren att värvas till HIF 2007.

Öppet kritisk till HIF

– Jag håller på att bygga upp det tredje laget för säsongen. Det är det svåraste jobbet jag har och samtidigt den största utmaningen, säger Baxter till Sportbladet i september.

Baxter är nu öppet kritisk mot hur man arbetar i Helsingborgs IF. Skotten efterlyser tydligare linjer vad det gäller arbetsfördelning och tycker att klubben misslyckats med spelarrekryteringen. Enligt uppgift ska Baxter ha velat behålla Andreas Dahl, men styrelsens passivitet gör att Dahl skriver på för Nordsjälland fr o m 1 januari 2008 – sedan presterar han en succéhöst.

Men kritiken kommer inte bara från Baxter.

Under sommaren och hösten 2007 riktas den också i allt högre grad mot honom.

Baxter säger nej till ett flertal spelare och enligt källor till Sportbladet känner sig styrelsen och sportchefen Bosse Nilsson gång efter gång motarbetade av sin huvudtränare.

Exempelvis vill styrelsen i HIF göra en ansträngning för att värva Gefles unga anfallsstjärnskott Johan Oremo, man drar upp ekonomiska riktlinjer för transfern men Stuart Baxter är inte intresserad. Enligt Baxter är inte Oremo rätt spelare för Helsingborg.

Ledningen lyssnar på sin tränare, att locka en supertalang till klubben om tränaren inte tror på honom är hopplöst. Samtidigt avslutar laget säsongen mediokert – fråntaget den formidabla 9–0-segern mot Halmstad i allsvenskans sista omgång – och ända sedan sommaren får Baxter kritik för att laget tränar för lite.

Mordhot – början på vändningen

– Vissa spelare och många andra i organisationen ha varit väldigt förvånade över träningsmängden. Många tycker att man inte tränat tillräckligt hårt eller mycket, säger en person verksam inom klubben.

Det pyrande missnöjet mellan Bosse Nilsson och Stuart Baxter ska, enligt Sportbladets källor, ha fått ytterligare konsekvenser.När Henrik Larsson slog igenom med dunder och brak i början av 90-talet och HIF tog sig tillbaka till allsvenskan var Bosse Nilsson tränare.

Allt sedan dess har Nilsson och Larsson haft en nära och förtrolig relation.

Efter slutsignalen mot Bordeaux skällde Henrik Larsson vilt mot Helsingborgs avbytarbänk.

– Vi hade pratat om att byta ut Adama Tamboura i paus, vi väntade, Adama blev utvisad och vi förlorade matchen. Jag hörde inte exakt vad Henrik skrek men han var nog mest besviken över förlusten, sa Baxter i går.

Henrik Larsson själv:

– Det spelar väl mindre roll nu vad jag sa då?

På måndag har Helsingborgs IF extra årsmöte och hela styrelsen har ställt sina platser till förfogande.

Vid årsmötet i fjol var Bengt Adolfsson länge en motkandidat till Sten-Inge Fredin om ordförandeposten men valde att dra sig ur, av hänsyn till klubben, då tiden blev för knapp inför den allsvenska premiären.

Inför det extra årsmötet har Adolfsson legat lågt. Samtidigt har förtroendet för Fredin stärkts. Ett mordhot mot Fredin från en så kallad supporter blev början till vändningen, framgångarna i Uefacupen fortsatte uppsvinget och självaste Henrik Larsson har i viss mån uttalat sitt stöd för den sittande styrelsen.

– Utan den hade Helsingborg inte haft något allsvenskt lag i dag, har Larsson sagt.

Skrällarna i Uefacupen gav oss intrycket att allt var frid och fröjd i Helsingborgs IF. Det enda frågetecknet var om Henrik Larsson skulle fortsätta eller inte.

Men under Ali Samí Yens läktare i Istanbul i samband med supervinsten mot Galatasaray blottar Stuart Baxter för en tiondel känslorna som finns inom honom.

På frågan om hur han tänker om det sista året (2008) på hans innevarande kontrakt med HIF säger Baxter:

– Om det blir ett år till som detta då vet jag inte, då ser jag inte fram emot det.

Baxter vänder halvvägs i citatet.

Vi visste det inte då, men uppenbarligen fanns det redan där och då rätt långt gångna funderingar på att inte träna HIF 2008.

En sorgsen tränare

På Ängelholms flygplats gav i går Stuart Baxter, högst motvilligt, en sista presskonferens som tränare för HIF. Klubbens styrelsen kallade till ett möte med media som Baxter inte var inställt på så snart, ett faktum så smärtsamt talande för förhållandet mellan Baxter och HIF.

Det var en sorgsen tränare vi mötte.

– Jag mår väldigt dåligt just nu. Jag vill inte gå in på några detaljer om varför jag väljer att sluta, men jag känner att jag inte kan föra laget vidare.

Det är ett uttalande så fullt av dubbla bottnar och outtalade sanningar.

Stuart Baxter är inte en person som bara slutar.

Antingen förlorade han maktkampen mot Helsingborgs IF, eller så ligger det något helt annat – kanske personligt – bakom den plötsliga sortin.

Framtiden lär ge oss svaret.

ARTIKELN HANDLAR OM