Guldvapnet: Anders frisk

FOTBOLL

"Så här bra har det inte känts på länge"

BORÅS. En frisk Anders Svensson.

Där har ni Elfsborgs vassaste vapen i guldjakten.

– Så här bra har det inte känts på länge, säger mittfältaren,

– Det kommer att ha en stor betydelse i slutstriden för oss, säger tränaren Magnus Haglund

Foto: MOT STORFORM Anders Svensson har haft problem med ljumskarna – men akupunktur har gjort att smärtan nu nästan försvunnit. Nu gäller det att få fram en guldform.

Anders Svensson, 31, lägger klubbkavajen över armen och utbrister glatt ”kanon!” när den ständigt återkommande frågan om hur det är med hans ljumskar ska få ett svar.

För Elfsborg är det ett besked som kan vara guld värt.

I och med att mittfältarens smärta är borta kan han träna och vässa formen inför den täta jakten på ett nytt SM-guld.

– Det är positivt. Håller det i sig så kommer han tillbaka till den form han hade på försommaren. Det kommer säkert att krävas om vi ska blanda oss i slutstriden, säger tränaren Magnus Haglund.

”Känns skönt”

Flera fotbollsexperter som Sportbladet talat med tror att en formstark Anders Svensson, med sin rutin, sitt passningsspel, sitt skott och kreativitet, kan vara avgörande till Elfsborgs fördel.

Anders Svensson själv är lättad över att kunna träna utan smärta och bygga upp styrkan i ljumskområdet igen. Han har tvivlat.

– Det känns skönt. Det har varit fysiskt och psykiskt jobbigt. Innan jag började med akupunkturen kunde jag inte köra någon rehab, jag var så otroligt svag, men nu känner jag knappt någon smärta, säger Anders Svensson.

Han har dock en bit kvar till guldformen.

Och i går var han inte ensam om det.

Ett formstarkt Helsingborg spelade med hög press och gjorde det svårt för mästarklubben, som spelade för enkelspårigt i uppspelsfasen och körde fast.

– Vi är fortfarande lite slitna och har problem med vår rörelse. Det gick lite för långsamt, vi fick anfalla mot samlat försvar hela tiden, säger Anders Svensson.

Missar inte chanser

Helsingborgs anfallare Henrik Larsson och Razak Omotoyossi oroade ständigt Elfsborgs försvar, bara avsluten var för dåliga.

Istället var det Elfsborg som kunde avgjort i den 88:e minuten, men Denni Avdics nick tog i kryssribban och studsade via mållinjen ut.

Men får Magnus Haglund som han vill kommer Elfsborg inte att missa så många målchanser i slutspurten.

– Effektiviteten blir utslagsgivande. Det är en extremt viktig faktor, säger Haglund som kommer att gnugga extra avslut med sina spelare.

Men alla goda ting är som bekant tre: så den sista fördelen för Elfsborg inför guldjakten fann Haglund i de sista skälvande minuterna av matchen mot Hif.

– Vi visade att vi hade vinnarskalle på slutet. Det kan bli mentalt viktigt för oss, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM