Bara oavgjort och mållöst för Danmark

FOTBOLL

Köpenhamn (TT:s utsände)

Danmark dominerade, men lyckades inte överlista ett defensivt Nordirland i Parken i EM-kvalet.

Bara en poäng och 0–0 hemma var förstås en besvikelse för danskarna – men glädjande för Sverige.

Danmark hade massor av målchanser.

Till exempel Daniel Aggers kanon i ribban fyra minuter före slutsignalen.

Det var spel mot ett mål och i det stod Maik Taylor och hade tur när Martin Jörgensen drog på för allt han kunde. Men bollen tog på en försvarare och gick utanför. Taylor hade hjälp också när han inte kunde hålla Thomas Kahlenbergs tunga skott, bollen snurrade mot mållinjen men den rensades undan.

Nordirland spelade mycket defensivt. Tvingades göra det. Bara några gånger var laget i danskarnas försvarszon, kontrade med en eller två spelare, utan att nå ända fram.

Så såg det ut.

Rommedahl ljumskskadad

Danmark hade första målchansen efter tre minuter–öppet i målvaktens bortre hörn–men den slarvade Peter Lövenkrands bort genom att nicka förbi lagkamraterna och utanför.

Lövenkrands hade den svåra uppgiften att ersätta snabbe, tekniske Dennis Rommedahl–ljumskskadad–på mittfältets högerkant. Danskarna fick därmed inte samma drag där, och Lövenkrands blev utbytt tidigt i andra halvlek.

Men den som saknades mest var mittfältsmotorn Thomas Gravesen, som inte längre vill spela i landslaget. Daniel Jensen har inte samma pondus och kvalitet i den rollen.

Och målvakten Thomas Sörensen fick lämna planen axelskadad med drygt 20 minuter kvar. Han ersattes av FC Köpenhamns Jesper Christiansen som började med att tappa ett inlägg i röran mitt framför målet. Det kunde kostat fler poäng.

Sverige möter Nordirland–som slog Spanien med 3–2 i Belfast–borta den 28 mars nästa år.

Fyra dagar tidigare spelar Danmark borta mot Spanien.

Bo Harmby/TT

TT