Litmanen på väg ut ur Malmö

FOTBOLL

Åkeby: Vi bör nog titta på de centrala bitarna

Foto: PÅ VÄG UT UR BILDEN? Jari Litmanen, finsk stjärna i Malmö FF – men inte nästa säsong?

MALMÖ

Åtta matcher, två mål och fyra målgivande passningar.

En frisk Jari Litmanen är stjärna i allsvenskan.

Ändå lutar det åt att Sören Åkeby inte vill ha honom kvar i MFF-truppen nästa säsong.

Frågan är tydligen känslig för när jag ställer den svarar Åkeby med ett tyst leende samtidigt som han pekar på mikrofonen till min mp3-diktafon.

Du vill inte svara?

- En frisk Jari Litmanen finns ingen motsvarighet till i allsvenskan, men utan att gå händelserna i förväg bör vi nog titta på de centrala bitarna.

Efter Finlands senaste två EM-kvalmatcher kom Litmanen tillbaka sliten och gick sönder direkt på MFFs träning. Nu nu ser han ut att missa resten av säsongen.

- Jag tror att det är så allvarligt. När han har kommit tillbaka efter landskamperna har det känts som att han varit sliten. Det är ganska naturligt på en sån kropp, säger Åkeby.

MFF vann enkelt över Gais tack vare hyggligt stabil defensiv och individuella toppinsatser av Junior och Emil Hallfredsson.

Men spelet saknade en motor typ den passningsskicklige Litmanen.

- En sån spelare när han är frisk har fantastiska kvaliteter. Han var fantastisk i sina tre-fyra första matcher. Helt gudomlig. Det bästa jag har sett i allsvenskan, säger Åkeby.

Men i år ser det bara ut att stanna vid spel i åtta av Malmös 26 seriematcher. För dig som tränare är det väl svårt att bygga ett lag runt en så skadebenägen person?

- Visserligen tycker jag att han är en fantastisk fotbollsspelare, men det är alltid svårt att bygga något omkring en spelare som inte kan spela alla matcher.

Litmanen är den typ av spelare som när han är på planen är den som styr.

- Jag har inget emot det. Jag tycker att fotboll är ett rollspel där man ska ha roller i ett lag. När jag började med 4-3-3 var nummer 10 den kreative, medan 6 och 8 var vattenbärare.

Ni har använt 30 spelare i allsvenskan, det låter inte bra.

- Det kan väl alla räkna ut att det inte är. Men jag tycker våra unga spelare har gjort det fantastiskt bra. Vi har inte fått någon kontinuitet men ligger ändå på övre halvan i allsvenskan.

Rent strategiskt bör väl mycket förändras i uppbyggnaden av truppen nästa säsong?

- Klart att vi måste förstärka med en typ som Litmanen. Kreatören. Jag tycker inte att vi har det idag. Vi har fint jobbande bra fotbollsspelare men det måste finnas en riktig kreatör som kan hålla ihop alltihop i varenda match.

Mot Gais visade såväl Labinot Harbuzi som Guillermo Molins att det finns ung talang i de egna leden.

- Vi har många intressanta spelare men vi måste ha speed och attityd.

Fortfarande är alltså Litmanen med i dina planer för nästa år?

- Hans kontrakt går ut. Vi ska sätta oss och diskutera det snart.

Vill du ha kvar honom?

- ...

Sören Åkeby ler utan att svara.

Ett svar kanske så gott som något.

ARTIKELN HANDLAR OM