VM-filmen från Sverige skakar om Schweiz

avMichael Wagner

FOTBOLL

TOGLIATTI. Här är VM-filmen som väcker starka känslor i Schweiz – med svenska argument och Sverige som förebild.
Kvinnorörelsen Frauenzentrale vädjar, med svenska röster, att alplandet ska ta efter oss i Norden.
– Kanske var vi brutala vikingar en gång, men det är ni som lever kvar i medeltiden, säger en av rösterna.

1 juli fyller den svenska sexköpslagen, som förbjuder köp av sexuella tjänster, 20 år. I Schweiz är prostitutionen legaliserad.

För att uppmärksamma detta och andra ojämställda förhållanden mellan kvinnor och män i Schweiz har kvinnorättsrörelsen Frauenzentral och deras avdelning i Zürich gjort en kort film om skillnaderna mellan länderna med de likartade namnen.

Perfekt tidpunkt

Klippet släpptes bara för några dagar sedan, precis när det blivit klart att Schweiz och Sverige möts i VM:s åttondelsfinal.

– Tajmningen blev perfekt med tanke på VM, säger Andrea Gisler, ordförande i Frauenzentral Zürich till Sportbladet. Men vi måste erkänna att det var en slump – men en mycket, mycket bra sådan.

– För våra förhållanden har uppmärksamheten blivit mycket stor bara på ett par dagar. Över 200 000 personer har sett filmen via våra olika sociala kanaler, säger Gisler. 

– Men långt ifrån alla kommentarer positiva. Det här är kontroversiellt och flera kommenterar det som de tycker är stora problem med våldtäkter och misslyckad integration i Sverige, säger Gisler.

Filmen är gjord av en reklambyrå i Schweiz som Frauenzentral samarbetat med i tio år. Temat är ”ett meddelande från Sverige till folket i Schweiz” och sedan jämför ett antal svenska kvinnor och män länderna åt när kvinnor fick rösträtt, längden på föräldraledigheten och inställningen till sexindustrin.

Har ni sökt stöd bakom era uppfattningar från exempelvis det schweiziska fotbollförbundet eller idrottsrörelsen?

– Nej, det har vi inte gjort. Prostitutionsfrågan är väldigt svår i Schweiz, det finns ingen diskussion alls, men det är den vi vill väcka, säger Andrea Gisler.

Vill ha idrottsstöd

– De här frågorna behöver nog diskuteras även inom idrotten. Jag läste om hur Mexiko hade haft fest med eskortflickor.

Det har varit många politiska frågor som kommit upp till ytan i samband med att fotbolls-VM spelas i Ryssland.

Det här blir ytterligare en med koppling till tisdagens åttondelsfinal mellan Sverige och Schweiz.

– Jag är inte speciellt fotbollsintresserad, men jag hoppas Schweiz vinner.

Bör idrottstjärnor och förbund ta ställning i politiska frågor?

– Ja, verkligen. Det skulle vara ett lyft för oss om enskilda idrottare och förbund skulle säga vad de tycker om människohandeln, säger Andrea Gisler.

Sveriges trupp till fotbolls-VM i Ryssland 2018 00:51