Hamads hälsning: ”Önskar att det var jag i stället”

Känslosamma hälsningen till Durmaz

Jimmy Durmaz blev utsatt för rasism och skällsord efter hans inhopp mot Tyskland i fotbolls-VM.

Nu skickar barndomsvännen Jiloan Hamad en hälsning till honom.

”Jag önskar att det var jag istället, för ingen ska behöva bli ett offer för rasism och hat så som du blev”, skriver Hamad på Eurosport.

Det var på stopptid mot Tyskland som Jimmy Durmaz orsakade en tysk frispark som Toni Kroos utnyttjade på bästa sätt och gav Tyskland segern i den viktiga gruppspelsmatchen.

Durmaz fick sedan utstå en hatstorm på sociala medier där många kommentarer var öppet rasistiska.

Nu skickar vännen Jiloan Hamad en känslosam hälsning till Durmaz.

Jiload Hamad och Jimmy Durmaz i Malmö 2012.
Jiload Hamad och Jimmy Durmaz i Malmö 2012.

”Önskar att det var jag i stället”

”Jag önskar att det var jag istället, för ingen ska behöva bli ett offer för rasism och hat så som du blev. Jag är ledsen över att det finns sådana personer som kliver fram och visar sina rätta färger så fort man gör någonting dåligt, men i medgång precis som när du sköt in det där målet mot Frankrike i kvalet står och applåderar”, skriver Hamad i Eurosports introduktion av reportageserien Idrottarnas röst, och fortsätter:

”Jag önskar att världen vi levde i var som fotbollens värld. Där bakgrund, hudfärg eller nationalitet inte spelar någon roll. En värld där alla är välkomna. Alltid – oavsett. Jag önskar att du aldrig hade behövt ta emot hot mot varken dig eller din familj, fått rasistiska kommentarer som inte ens hör hemma i det land vi lever i”.

Uttalade sig själv under VM

I samband med rasistattackerna mot Durmaz höll landslaget en manifestation mot rasism under VM i Ryssland där Durmaz själv uttalade sig.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz i sitt brandtal.

– Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga. Samtidigt vill jag passa på att tacka alla fina, underbara människor därute som sprider glädje. Det värmer i oss alla. Vi är Sverige och vi står enade, fortsatte han.

Trots förlusten mot Tyskland gick Sverige hela vägen till kvartsfinal i VM där man föll mot England med 0–2.


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.