Affären kan stoppas av idrottsministeriet

”Svennis” förhandlar om nytt jobb

avAndreas Käck

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Sven-Göran Eriksson, 70, förhandlar med Kamerun om jobbet som förbundskapten.

Men affären kan stoppas – av det kamerunska idrottsministeriet.

– Att jag varit i Kamerun är svårt att neka till, det finns ju bilder överallt, men jag kan inte säga mer än så i nuläget. Ni får återkomma om några dagar, säger ”Svennis” till Sportbladet.

Häromdagen kom uppgifter om att den svenske tränarikonen Sven-Göran Eriksson förhandlade med Irak om jobbet som förbundskapten.

Bilder avslöjade att 70-åringen hade träffat irakiska representanter och ”Svennis” bekräftade själv att förhandlingar pågick.

– Vi har inte kommit långt ännu, men Irak är ett av flera lag som är intresserade. Vi har inte kommit till skott alls och det är helt fel att jag har kommit överens med någon, sa han till SVT.

På frågan om jobbet som Iraks förbundskapten lockade svarade han:

– Jag vet inte. Om vi kommer så långt får jag tänka på det.

Aktuell för Kamerun

Nu kommer en vändning i soppan.

Kamerunska medier uppger att Eriksson är ”ett steg ifrån” att bli Kameruns nye förbundskapten. Han ska ha rest till huvudstaden Yaoundé i torsdags och träffat ett flertal pampar i Kameruns fotbollförbund (Fecafoot). Enligt sajten 237online ska även stjärnan Samuel Eto'o ha närvarat vid förhandlingarna.

Bilder visar att ”Svennis” varit på plats på hotell Mont Fébé i utkanten av huvudstaden.

När Sportbladet når honom är han fåordig.

– Jag har ingenting att säga.

Ingenting alls?

– Nej och jag kommer säga likadant till alla som ringer så det är ingen idé att ni frågar.

Kan du bekräfta att du varit i Kamerun?

– Att jag varit i Kamerun är svårt att neka till, det finns ju bilder överallt, men jag kan inte säga mer än så i nuläget. Ni får återkomma om några dagar, säger ”Svennis”.

Uppe på ministernivå

Enligt CRTV-journalisten Njie Enow har ”Svennis” och det kamerunska fotbollförbundet Fecafoot kommit överens, men affären ska ha stoppats av det kamerunska idrottsministeriet.

– Vad jag har hört ska Sven-Göran har krävt minst 50 000 euro (cirka 500 000 kronor) i månaden och han ville ha minst ett tvåårskontrakt. Han och hans agent är överens med förbundet, men tyvärr har idrottsministeriet inte godkänt affären, säger Njae Enow till Sportbladet.

Enow vet inte varför idrottsministeriet stoppat affären, men rykten gör gällande att det kan bero på att de hellre vill se en annan förbundskapten än ”Svennis”.

70-åringen ska ha rest hem från Kamerun under lördagen och han ska nu ha gett Fecafoot två dagar – alltså till på måndag – på sig att finna en lösning.

– Erikssons agent har kontinuerlig kontakt med förbundets representanter, som i sin tur pratar med idrottsministeriet. Det är fortfarande möjligt att affären går igenom, säger Njie Enow till Sportbladet.

Vid 22-tiden på lördagskvällen ska Fecafoot ha skickat ett uttalande till ett antal kamerunska journalister där de bekräftar att de haft möten med ”Svennis” och att de planerar att utse en ny förbundskapten inom de kommande dagarna.

Sven-Göran Erikssons senaste tränaruppdrag var för den kinesiska klubben Shenzhen FC. Han har tidigare basat över klubblag som Roma, Lazio och Manchester City, men är kanske mest känd för att ha varit Englands förbundskapten under åren 2001–2006.

Kamerun är regerande afrikanska mästare – de slog Egypten i finalen 2017 med belgaren Hugo Broos som förbundskapten. 

Men nationen missade att kvala in till VM i Ryssland och i december – endast tio månader efter AM-titeln – fick Broos sparken.

ARTIKELN HANDLAR OM