Ryska aktivisterna frisläppta – kan få längre straff

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET 

FOTBOLL

Pussy Riot-medlemmarna som tog sig in på planen under VM-finalen i juli släpptes under natten mot onsdag på fri fot.

Trots att de inte längre är frihetsberövade riskerar de fortfarande nya fängelsestraff.

– Det är fortfarande oklart om de kommer att dömas ytterligare, säger advokaten Nikolaj Vasiljev.

VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien fick ett plötsligt avbrott då tre personer sprang in på planen mitt under matchen.

Direkt efter finalen tog den ryska, feministiska punkgruppen Pussy Riot på sig planstormningen, och i samband med det lade de ut en lista med krav till flera ryska myndigheter. Ett av kraven var att landet ska släppa politiska fångar som sitter fängslade.

Nu – 17 dagar efter finalen – har den ryska polisen släppt de totalt fyra Pussy Riot-medlemmarna som suttit frihetsberövade sedan finalen i juli.

– De skulle egentligen ha släppts i måndags, men de hölls kvar ytterligare en dag innan de äntligen kunde släppas sent under tisdagen, säger medlemmarnas advokat Nikolaj Vasiljev till Reuters.

Kan få ytterligare straff

De fyra aktivisterna dömdes till två veckor fängelse på grund av att de brutit mot reglerna för åskådare vid ett sportevenemang. De dömdes dessutom till tre års tillträdesförbud till alla sportevenemang i Ryssland.

De riskerar fortfarande upp till 25 dagars fängelse för ohörsamhet mot ordningsmakten samt att ha arrangerat en otillåten protest.

– Det är fortfarande oklart om de kommer att dömas ytterligare för att de inte lydde polisen samt höll en publik protest utan tillåtelse. Polisen har inte lyckats sätta dit dem för det, säger Vasiljev.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.