Allsvenskan i fotboll

Anklagar tränaren för pennalism och sexism

”Är mobbning på en annan nivå”

Av: 

Simon Bank

FOTBOLL

Utåt står Brommapojkarna för jämställdhet, hållbarhet och utveckling av ungdomar.

Från miljön i a-laget kommer uppgifter om motsatsen.

Sportbladet kan i dag berätta om ett allsvenskt lag där spelare anklagar tränaren för mobbning, bestraffningar och ett ledarskap som präglas av pennalism och sexism.

– Det är så fel, det som händer i BP, säger en spelare.

Till slut stod alla dörrar på vid gavel. Häcken rullade fotboll, och allt gick in.

BP slåss för sitt allsvenska liv, och söndagens 6–0-förlust var en tung smäll för klubben. För spelarna var det extra jobbigt eftersom de snabbt fick veta vad den innebar.

– Alla skulle få två dagar ledigt, men då stormade tränaren in och sa att ”glöm det, alla ska vara på arenan mellan nio och fyra och prata om matchen”, säger en av Sportbladets spelarkällor.

Portugisiske tränaren Luis Pimenta värvades till BP inför säsongen, han skulle ersätta succéduon Olof Mellberg och Azrudin Valentic som fört ett ungt lag genom två divisioner på två år. Pimenta kom med ett intressant cv (topputbildning, flerspråkig, arbetat med ungdomar, fina resultat i norska ligan), sportchefen Daniel Majstorovic var mycket nöjd.

– Luis är helt rätt typ, han har helt rätt profil, konstaterade han.

Nio månader senare vittnar flera källor i och kring BP:s a-lag om något helt annat. När Sportbladet ringt runt till spelare i truppen har det ofta låtit exakt likadant:

Vi har uppgifter om att det finns synpunkter på tränarens metoder, att det förekommer inslag av mobbning och pennalism. Stämmer det?

– Alltså… jag… det är något vi håller inom gruppen. Jag vill inte säga något faktiskt.

Men kan du säga att det inte stämmer, att allt är bra i BP och er relation med tränaren?

– Alltså… vi tar det… jag vill inte säga något åt något håll alls.

Men det finns de som valt att berätta, mot löfte om anonymitet. Flera av varandra oberoende källor ger en samstämmig bild av en miljö som präglas av rädsla, trakasserier och en tystnadskultur som styrs av skräck för bestraffning.

– Om det kommer ut att jag berättat är min säsong förstörd, säger en spelare.

Ändå har några källor, både spelare och personer med insyn i truppen, nu valt att berätta.

– Jag kan bekräfta det som du sa. Folk i laget, unga spelare, kan bli kallade för nigger. Även om det inte är illa menat så… en sextonåring som får höra det, det är inget han vill höra. Och det är allt annat än vad BP står för. 

Majstorovic och Pimenta vid presentationen i december 2017.

”Inte acceptera”

Att tränare sätter in extraträningar efter en tung förlust är inte unikt, men dagarna som följt efter storförlusten i Göteborg har BP:s spelare fått speciella uppgifter.

– I förrgår (onsdags) var vi där från nio till halvsex. Först två timmars analys av matchen, vi spelare skulle berätta inför gruppen om situationer i matchen där man varit ”a pussy” eller där man haft ”balls”. Sedan tränade vi, åt lunch, och sedan satt de som spelade ner i fyra timmar och fortsatte.

Ni fick gå upp och berätta inför alla om er egen insats utifrån om ni varit fittor eller visat stake?

– Alla gick upp individuellt, alla som spelade i matchen, och berättade inför alla andra om när man var en pussy och när man hade balls. 

Och man ska inte vara ”en fitta”?

– Precis. I ett lag där lagkaptenen har Pride-färgerna på bindeln. Hade folk som jobbat på kansliet fått höra vad vi gjorde så hade de aldrig kunnat acceptera det. Det här är en ungdomsklubb som jobbar med jämlikhet. 

”Små pojkar”

Att prata om att spelarna ska vara ”män” och ”have balls” är något som flera uppgiftslämnare menar är centralt i Luis Pimentas ledarskap. Han ska ha visat spelarna ett klipp ur filmen The Wolf of Wall Street, där Leonardo Di Caprios rollfigur drar en lina kokain från en prostituerad kvinnas nakna stjärt, som ett exempel på manlighet. Dessutom har spelare fått ranka och betygsätta varandra, inför övriga gruppen.

– Det är som att vi är skolpojkar och han ska bestämma allt. Säger man något fel så åker man ut. Det är unga spelare som är rädda för honom, istället för att respektera honom, säger en av de äldre som spelat i BP under säsongen.

– Han säger ”come on, boy”, som om man är små pojkar. ”This is for men”. Alla jag pratat med är emot hans spelstil, hans idéer, men det är ingen som vågar säga något. De är rädda för att bli utfrysta.

En av metoderna Luis Pimenta använt sig av är att visa spelartruppen ett slags ”hierarki-lista” där han rankat hela truppen utifrån hur han ser på deras status. 

– Ja, han sätter upp det inför alla: ”den här spelaren är nummer ett för mig, den här är nummer två, och längst ner finns juniorerna och de han inte har respekt för”. Istället för att ha respekt för alla så finns det alltså en lista, säger en källa.

– Det är ett ledarskap som jag tror att ingen i klubben, ingen i laget gillar. Jag har själv varit utsatt, det är mobbning på en annan nivå. Jag vet inte om han själv blivit mobbad och känner att han har fått den här makten och kan göra vad han vill, säger en annan.

– Han satte upp den där listan på väggen, framför alla, så att alla skulle se var de befann sig i hierarkin. Hur känner du dig som spelare när du ligger sist på rankingen? Ta en spelare som Petar Petrovic. Han var värvad som en anfallsstjärna, men när han blev skadad så hamnade han längst ner i hierarkin. Förstår du den känslan?

Nära att bryta ihop

Det har hänt att tränaren efter matcher gått in i en Facebook-grupp för att, inför alla, berätta om sin syn på spelarnas insatser: vilka var katastrofala? vilka var bra?

Brommapojkarna ligger på kvalplats i allsvenskan, men enligt den bild som tecknas av Sportbladets källor är det det minsta problemet kring a-lagets verksamhet. Källor berättar om spelare som står på gränsen till att bryta ihop, som är rädda inför träning, som inte vill fortsätta.

– Vi spelade lysande fotboll i fjol, vi har inte varit i närheten av det i år. Stora delar av ryggraden är ändå kvar, det känns som att han från första början försökte bryta ner den här gruppen genom att gå på de starka karaktärerna. Det är lite av hans ledarstil, säger en spelare.

– Oavsett så är det så fel, det som händer i BP. Vi har en lojal grupp här, en snäll grupp. Vi har inga stora karaktärer, som Rosenberg. Hade Luis gjort något liknande i Hammarby eller Malmö FF så hade det aldrig funkat. 

Vi har också uppgifter om att han ställt in ledigheter med kort varsel.

– Ja, det händer. Större delen av truppen vill få bort honom. 

Bestraffningar, är det vanligt?

– Ja, det är mycket bestraffningar, mycket att han utser syndabockar inför hela gruppen, för att statuera exempel.

– Han pratar alltid om att det vi gör här ska vi hålla inom gruppen. När Bajram (Ajeti, som lämnade för att gå till AFC efter en konflikt med Luis Pimenta) gick ut och berättade att han inte blivit behandlad på rätt sätt så fick han springa runt planen istället för att träna med laget. Man straffas på otroliga plan. 

– Något måste hända. Jag vet vad alla står för, och alla tycker samma sak.

Utvecklingsklubb

Skräcken för repressalier gör att spelarna slutit sig och hållit tyst, men Sportbladets uppgifter bekräftas nu från flera håll. Det riktas även kritik mot den sportsliga ledningen, som inte agerat.

– Jag tror att Daniel Majstorovic (sportchefen) känner att han gjort ett dåligt jobb, att han skrivit treårskontrakt med en tränare som de inte riktigt researchat för att se om han passar i en klubb som BP. Det är en utvecklingsklubb, en klubb som arbetar med yngre spelare, med respekt. Och så hämtar man en sådan tränare, säger en av de mer rutinerade spelarna i årets BP.

Tror du att det här är något som skadat de yngre spelarna?

– Jag tror det. Ja, jag tror det.

Henrik Nilsson

När Sportbladet pratar med Henrik Nilsson, klubbdirektör i Brommapojkarna, känner han inte till missnöjet mot tränaren.

Men han betonar att pennalism och sexism ligger långt ifrån klubbens värderingar.

– Skulle det ha inträffat ligger det så extremt långt från våra värderingar och det är inte acceptabelt.

Om du själv får uppgifterna bekräftade – kommer ni vidta åtgärder?

– Självklart, det är ingenting som rimmar med våra värderingar.

Varken Luis Pimenta själv eller sportchefen Daniel Majstorovic vill lämna en kommentar, trots att Sportbladet vid flera tillfällen försök att få kontakt med dem, utan presschefen Peter Appelquist meddelar:

– De vet att ni söker dem, jag har talat med dem, men de säger att de vill fokusera på nästa match.

Spelare vittnar anonymt om missförhållandena.

Vet du mer? Mejla vår reporter Simon Bank här.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så slutar bottenrysaren – de åker ur allsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

BP

Daniel Majstorovic

Mobbning