Semas passning till stjärnorna: ”Ska se fram emot att möta mig”

Publicerad:

FOTBOLL

WATFORD. En kort och intensiv försäsong är snart över.

Om nio dagar startar Premier League, och ett nytt liv för Ken Sema, 24, och Pontus Dahlberg, 19.

– Det är ligan som man har följt helt tiden, den som alla kollar på. Och nu ska vi spela där. Det är häftigt, säger Sema.

Lugnet har lagt sig över Watford FC:s träningsanläggning. En halvtimme tidigare var den invaderad av 150 unga supportrar som kommit på besök för ”Barnens dag”. 

– Det var lite fler än det brukar vara i Östersund. Men samma ändå, lite spex, folk vill ta kort och frågar om autografer. Men det är kul, jag vet ju hur det var när jag själv var barn, hur kul det var att få vara med om såna här saker, säger Ken Sema.

1 av 3 | Foto: ANDERS DEROS

Livet leker för honom och den förre IFK Göteborg-målvakten Pontus Dahlberg. En tuff försäsong, där allt fokus legat på träning och återhämtning, går mot sitt slut. Faktum är att Sportbladets möte med de båda svenskarna är den första intervju som gjorts med någon Watfordspelare i England. Allt för att låta spelarna få så goda förutsättningar som möjligt inför säsongen. 

– Det har varit bra, väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Den största skillnaden är allt runt omkring, staben är sjukt mycket större här. Det finns väldigt mycket möjligheter att få hjälp med individuell träning, säger Dahlberg.

”Var lite speciellt”

Hans största problem just nu är följaktligen den geting, ironiskt nog det djur som är klubbens maskot, som attackerar honom under Sportbladets tv-intervju. 

För 19-åringen väntar troligen en tid lite i skymundan och han säger själv att han räknar med x antal månaders omställningsperiod, framför allt med livet runt omkring. Men han är en av fyra målvakter som slåss om en plats mellan stolparna. 

– När allt runt omkring är på plats så tror jag att allt kommer att bli enklare på fotbollsplanen också, säger han.

Situationen är annorlunda för Ken Sema. Den förre Östersundsspelarens succé i Europa League i allmänhet och mot Arsenal i synnerhet gör att han redan är ett namn i England. Han har startat i tre av fyra träningsmatcher hittills och ser ut att ha goda chanser till att gå in direkt i startelvan mot Brighton nästa lördag. Bland annat spelade han match två dagar i rad mot Stevenage och Brentford.

– Det var lite speciellt, en ny erfarenhet för mig. Men här var det väl ingen big deal känns det som. Och det är kul att få spela så mycket som möjligt och komma in i vårt spelsystem. Jag märker att det är en nivå upp mot vad jag är van vid, så det kommer att bli intressant nu när allting drar igång. Det har ändå varit försäsong hittills, och någonstans känner vi väl att folk kanske inte går 100 procent, det där sista finns inte där ännu. Jag har fått höra att efter en match i Premier League, oavsett vilka vi möter, då är du trött. Rejält trött. Så det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.

Det är mycket förväntningar på dig från supportrar, media och klubben. Känner du det också?

– Faktiskt inte. Men om media och folk pratar så är det upp till dem. Jag vet varför jag är här och vad jag är bra på. Det är klart att det är roligt att folk har förväntningar på mig, och jag kommer att göra allt jag kan. Sen får vi se hur långt det räcker, men det är klart att det skulle vara roligt att få spela. Att få hävda sig i Premier League är häftigt alltså.

1 av 3 | Foto: ANDERS DEROS

Har pratat med ”Vigge”

Tidigare har den engelska ligan haft en mängd svenskar i olika lag. Men i år är det bara Watford-duon, och Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf.

– Det är klart att det är lite extra speciellt att vi är så få svenskar här, säger Dahlberg och får medhåll av Sema.

Har ni pratat med ”Vigge”?

– Lite grann när vi sågs i landslaget. Jag frågade om ligan, hur tempot är och så. Lite snack bara, säger mittfältaren.

På lördag väntar Sampdoria i den sista träningsmatchen inför ligapremiären. Båda svenskarna tror på en plats på övre halvan av tabellen för Watford.

– Jag kan inte säga om vi blir topp fem eller topp sju, men övre halvan i alla fall. Det känns som att vi har en bra spelidé och vi vet vad vi ska göra. Har vi en bra dag så kan vi störa alla lag i ligan, säger Sema.

Vilket lag vinner ligan då?

– Watford.

Det kryllar av världsstjärnor i storklubbarna. Är det någon spelare du ser speciellt mycket fram emot att möta?

– Nä. De ska nog se fram emot att möta mig, haha. 

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.